Mak toksik

Sy preg 7bln, dari awl preg mak tk pernah ambil kisah psl sy. Sy bgtau dia sy preg pun dia tnya knp sy bgtau dia. Dari awl preg sampai skrg dia xtnya pun khbr sy, chat call dia x reply kcuali dia nk duit, brulah dia chat. Baru2 ni sy ada bgtau dia psl sy, tp dia sampaikan benda lain pula kt adik beradik sy sampaikan adk beradik sy gaduh dgn sy. Sy call tanya knp dia buat mcm tu, pastu tiba2 dia tengking sy "Jadi apa masalah? Mulai skrg kau jgn anggap sy mak kau lg." Mak mertua yg sediakan brg2 sy bpantang nt. Mcm xda mak sndiri pula rsanya. Mmg dri kcik mak x pdulikn sy, dia lebihkan ank2 dia yg lain. Sy plan nk bpantang sndiri je lah nak tk nak kan, mak pun tk nk ambil kisah. Klu blh sy tk nk bagi jumpa baby nt kt family sy. Sy anxious sgt. :'). Ni pun nervous anxious fikir nk beranak. Doakan sy mommies. Semoga dipermudahkan segala urusan kita. Aamiin 🤲🏻

22 Các câu trả lời

Same la kita sis, sy duduk ng nenek sjk lahir lagi, jd hubungan x brp rapat dgn mak , mak kahwin byk kali , stiap kli tu kena adapt dgn ayh tiri , ayh tiri plk x brp suka sy , kdg klau mak nk bg pinjam apa 2 dia bincang dgn ayh tiri dlu , then apa bnd yg x sdp dengar mak bgthu sy blik, sy x thu apa tjuan dia , kdg suh sy bt baik ng ayh tiri , kdg dia mengumpat psl ayh tiri dkt sy , tp depan ayh tiri dia la trpling care psal sy, aritu raya last sy pergi rumah dia , ade bgthu hint dkt dia yg sy mcm mgandung tp x konfem betul 2 lagi, sy x bgthu sbb prtama mmg x konfem , lepas konfem sy x bgthu dlu sbb sy tkut mak sy jenis kuat dgki , tkut dia doa bnd yg x baik , sbb sblom ni dia sllu ty " nk ank dh ke ?" Dlm nada yg x sdap dgr , seolah olah klau ad ank akn myusahkan dia , pdhal sy skli pon x prnh minta duit dia lepas habis skolah , sbelom ni sy prnh ggur , jd sy tkut . Entahlah, sy x sdp hti sbb dia sllu suka bgthu kbaikan, kononny brdoa utk sy , tp smua bnd berkira , klu nk dtg rumah dia , bukan mcm org lain tau , dtg makan nasi buka priuk suka hati , depan ckp " makan la , tmbah lagi " tp haritu suami sy makan byk trus dia konplen ckp byk mkn , sjk dritu mmg sy pesan , pergi umh dia jgn bt lapar wlapon lapar , kalau dia suh makan ckp je dh kenyang , sy mmg dh thu dr dlu lagi dia mmg brkira , tp dpan suami dia x prnh tjuk bnd tu, jdi suami x prcaya , kan dah kena ,, jadi sbelom prgi umh dia , pasti kene bawa buah @ atau ape ape je , jgn mri tgn kosong , klau 5 kli dtg , 5 kli lah bwa ya , sbb tu , kiteorg kdg nk pegi rumah dia kne fikir byk kali , trus ssh ssh xprgi lagsung

Ada org tua mmg mcmtu & saya tak setuju bila ada org bagi konsep takpela tu kan mak tu kan kluarga, habistu kalau dh toksik sgt smpai kita bcerai berai baru nak sedar? Jgn masukkan unsur toksik ni, awk fokus anak suami, doa byk2 pada allah. Allah lebih tahuu..jgn pikir la org kata anak derhaka ke apa, tang duit dyorg cari kita kan aish..tu smua guilty trap. Yg oenting kita biasa2 je, tak rapat, tak gaduh..Saya doakan awak dpermudahkan urusan..saya pun dh 6 bulan

Nasib kita sama. Keluarga mertua lagi sayangkan saya. Lepas banyak sangat makan hati, saya berdoa kat Allah untuk permudahkan jalan hidup ni je. Saya hidup dengan keluarga kecil saya. Bahagia. Tak pening. Saya pun taknak pening taknak ambil tahu dah. Sekarang adik2 yang datang bercerita tentang mak bagi diorang pening. Saya dengar dan teruskan hidup macam biasa. Bukan masalah saya lagi. Dan saya lebih tenang. :)

12mo trước

Dan saya memang pantang sendiri jugak. Seminggu je sakit. Lepas seminggu tu insha Allah okay dah. Yang penting, suami function. Semoga urusan awak dipermudahkan ya.

Sama macam tengah lalui sekrang ni. 😔 sama jugak mak saya pilih kasih. Saya tengah pregnant haritu ada turun darah. Saya drive sendiri pergi klinik. Alhamdulilah takde apa apa. Dia langsung tak tanya apa apa. Time saya alahan dia cerita Kat kawan kawan dia saya ni Asyik muntah Sampai dia rasa me kuat. Sekarang dh sebulan tk tegur saya. Tkthu kenapa rasa terpinggir sangat. 😌

Kalau dh smpai mak ckp jgn anggap mak lagi n x peduli sgt dgn sis, x prlulah bgi duit lagi dgn dia biar anak ksayangan lain dia jaa yg beri.. Buat diri sedih stress je cmtu, fokus jaa dgn diri sndri baby & keluarga sndri lgi2 masa bpntang nnti kesihatan mental sgt perlu dijaga 🙏🏼 Stay positif & ignore jaa all the negative vibes ya ❤️

sy plak mak mertua yg toksik.. tapi bukan sy yg hadap.. ank2 perempuan dia la.. dengar cite kak2 ipar stress sgt pantang. sbb perangai toksik mak depa tu.. ada ke patut, kakak yg dlm pantang czer nak kena masak, hidang makan untuk tetamu yg mai melawat.. dlm dok sakit pantang pun kena gagah bangun masak untuk tetamu. wadehek😪😪😪😪

allahu siannya awk sis.. Kuat ye awk hadap org mcm tu, kalau sy dh lama blah tk ambik peduli jgk psl dia 😂 syukur la awk ada mil yg baik.. jaga mil leklok.. jaga kandungan leklok jgk.. nasihat sy awk anggaplaa mil mcm mak awk sendiri.. benda yg awk xdpt dgn mak awk, awk bt dgn mil je.. wish u goodluck dear ❤️

Pantang sendri je awak..klau sy pun jauh hati. Time nk duit cri kita, hari lain tak pulak kan.. Kalau dia rasa nk dtg tgok bby awak, dia dtg..klau dia taknak ikut dia lah..skrg fokus dri awak & bby.. jga kesihatan diri & mental..

Semoga dipermudahkan urusan awk. Sy pun ada jgk pengalaman mcm awk 🥲 sedih sbb family sendiri yg sisihkan lebih sakit drpd org lain . Sy doakan awk kuat. Semoga satu masa mak awk lembut hati dgn awk dgn lahirnya si comel di dunia ini

semoga dipermudah segala urusan awak... abaikan mak awak dulu untuk ketenangan awak dan bby dalam perut tu ye... nti dah lepas pantang semua awak rase okey dah kuat baru jumpa mak awak... anxious bahaya cari ketenangan diri ye...