Salam mommy2 dan semua. Nak tanya soal Chemical Pregnancy (CP).

Sy pernah ggur 6/1/22, dtg period dah 11/2/22.. then delay period 30++hari. Sy terdetik buat upt since ada spotting dah 9hari dan ada fresh blood sikit (buat upt pelbagai jenis kecuali CB sbb xda stok kt rumah) naik double line samar2. Buat betahcg 1.7 je. Then repeat lg upt esoknya still samar. Buat lagi betahcg 2.2 pulak. Then sampai la hari ke7 upt -ve. Betahcg masa ni 1.8 dah. Dah buat scan. Yg 1st (masa yg 1st time upt), doc scan nampak mcm kantung tp xboleh nk kmfemkan. Doc kata mgkn kantung atau cyst(dalam rahim). Refer jugak kt senior/pakar pun ckp nmpk mcm kantung tp xpasti. Kat ovary kanan pulak ada cyst saiz 3x4. Then buat 2nd time scan selang 3hari, doc scan kosong semua. Kosong termasuk ovary pun xda cyst saiz 3x4 tu. Yg ada PCOS(mmg sy ada pcos). Doc assume sy gugur since betahcg sy ada naik dan turun. Soalan sy : 1) itu ke tanda CP? 2) CP akan ada kantung x? 3) CP mmg akan naik ke betahcg tu? #ingintahu #ttc #pleasehelp

1 Trả lời

cp ni xde kantung sbb kandungan xmnjdi dia bru nk mnempel terus jatuh.. I klau ade kantung mksudnya kandungan xmnjadi mcm saye gugur 21/2/22 , 19/3 pregnant balik.. I 25/3 scan kantung xmcm kantung n dorg kata mcm ketumbuhan.. I 27/3 gugur kluar kantung bile repeat scan "ketumbuhan " tu dh xde so assume tu kantung lepas sbnrnya saye PCOA

2y trước

smpai skrg xda bleed/period. mgkn jugak esok lusa kut period since ada tnda2 mcm breast sakit. sakit jiwe pulak ble mikir😅😅 tp upt skrg mmg dh -ve la.