Sokongan

Sy perlukn sokongan. Anak sy baru dua bulan dan kerap menangis. Parents sy x membantu dari segi mental. Asyik bertnya knp anak sy suka menangis, xboleh duduk sndri bermain dan hnya nak didukung je walaupun dh dua bulan. Suka bandingkn dgn anak2 adik beradik yg lain. Parents ckp sy manjakn anak smpi jadi mcm tu. Sy stress. Xkn sy nk biarkn anak menangis smpi hilang suara bru sy nk pjuk. Suami sgt memahami tp dia bekerja dan cuma malam je dpt bantu sy. Apa patut sy buat?

30 Các câu trả lời

Sabar lah sis.. dia nk brmanja lbih ckit.. ann sye pun cmtuh, nk tido pun kne peluk, dodoi dlu, bkn nk susu pun.. dia just selesa kita peluk lama2.. huhu layan je.. nnti hilang sndri.. dia bru nk sesuaikan dri ngn dunia luar.. Ada bby cpt adapt.. Ada bby mmg cmnih.. mgkin dia suka bau mummy dia.. so dia nk dkt je.. 🤗🤗 pedulik kan je ckp org tuh.. xkesah lah spe pun.. 🙄🙄 parent sye dlu pun klau ank sye MENANGIS bkn nk tolong pujuk, kta dak tuh lapar lah, bby 2 bulan mne bole mkn pe2.. dia soh bg nesturm cerelac tuh.. sye xusik pun.. nseb baik lah sye nih degil.. 🤣🤣 ckp cm2.. last2 sye pndah duk sndri, bru tenang rsa.. haha 😅😅

Baby akan jdi clingy sebab dia masih kecik lagi.. perlukan perhatian dan kasih sayang.. sama la dgn anak sulong saya cmtu jgk asik nak wirid kata mak mntua saya.. Tapi alhamdulillah skrg da ok.. masa anak nangis² tu, kita cuba pujuk dan ckp sayang² kat dia.. Kadang baby nangis pun sebab dia merajuk.. contog kalau nak susu tpi da terlambat mesti dia nangis dlu kan.. so cara yg betul adalah pujuk dia dulu baru bagi susu.. mungkin cmtu jgk la tiap kali baby nangis.. kita kena pastikan yg dia akan rasa disayang dan dilindungi..

Anak saya pun kerap menangis. Menangis macam sakit-sakit. Bawak pergi klinik, doktor check semua okay. Sampai sekarang pun sama cuma kurang sikit menangisnya tak seteruk dulu. Alhamdulillah, parent saya memahami dan mak saya yang banyak menjaga cucunya dan memang akan buat apa cara supaya sapat kurangkan tangisan anak or stop dia dari menangis walaupun saya tahu mak saya pun memang letih. Tapi sebab mak tak nak tengok cucu dia asyik menangis. Akak sabar, In Shaa Allah lama-lama nanti berkuranglah tu.

Baby sy pun kerap nangis... Nak plak time malam... Pagi kul 6 bru dpt tido, kdang smpai ank2 sy x pi skolah... Nk buat cm ne lagi kan,, ank kecil bila meragam... Kita sbgai ibu kena kuat... Biarlah org nak kata ape, yg hadapi kita... Kdang baby nangis ni sbb xpuas mnyusu... Dia nak bgayut ngan puting... Kadang dia kembung atau xselesa bdan... Kita kena main peranan pula... Skg ank sy da msuk 4 bln... Alhamdulillah dia dah ok nak tido malam... Tp sy la jd trbiasa berjaga payah pula nk tido malam 😭

Ada kajian sains luar dan dlm negara, baby menangis sebenarnya dia tak biasa dgn dunia baru.dulu duduk 9bln dlm perut kita.bila lahir dia tak selesa, bagi lah ayat alquran sekalipun dia tetap nangis2..so ada bbrp solution, baby ada terapinya sendiri.download app seperti 'sound to sleep' ada bunyi vakum, air titik,air hujan, bunyi yg konsisten.cuba pada baby bila nangis.anak saya tetiba terdiam dgn bunyi tu..semua tu dah dikaji oleh pakar..

Sabar yer sis. Setiap baby ad ragam masing2. Tak semua baby sma. So kita jgn bandingkan dgn anak org lain. Keep strong inshaallah nti dh besar ckit baby ok laa tu. Bt msa skrg ni sis blh try urut dgn coconut atau lavender oil nk bgi baby btenang. Lgi 1 blh try bedung baby spya dia rsa selamat. & klau blh bila nk tglkn baby cuba letak baju yg sis dh pkai kt tepi baby. Sbb baby blh bau klau mama dia xde

First of all kuatkn tekad dan semangat , anak saya pon dlu gini.. bru tido letak kat katil dia nangis balik, sampai naik tension. Tapi baby kan? Apa dia tau? Dia tau dia feel safe dgn ibunya shj. Mungkin ada yang tak kene tu pada dia , kene pandai tackle hati baby kita. Pasal parents tu tkperlulah ambil hati, buat bodoh je.. kalau membantu tkpe ni membatu hehe

Entertain your baby needs. Bayi asing dengan environment dia sekarang, and feel safe bila ibu dia ada bersama dia. It is common, every child has their own individualised need. Ada yang high demand baby. So just make your baby feel safe. And kentalkan hati. You are the best parent to your child 🤗🤗

Mungkin baby nak membesar tu..nk tdo malam pastikan susu baby cukup pampers kering n baju selesa..bole jgk pasangkan lagu2 dodoi baby atau ayat2 quran @ ruqyah.. Anak sy pn mcm tu dlu..mcm takut kne tinggal..da ikhtiar berubat dgn ust, ust kata biase kalau baby kne ganggu ni..wktu mgrb pastikan pintu tgkap ditutup..

Biasa la tu mmng ada baby suka kna dukung x mo baring lau kna letak msti nagis tp sabar2 ja la nti 3 bulan lbh gtu ok sdh tu Jgn risau.. Ko bgs lg tggl dgn parents saya tggl dgn mertua hurmm hari2 kna bising stress saya suami pun balik kj mlm kadang2 tgh mlm br blik ..mmng bgtu la jadi Mama mo sabar