alergic hilang, hyperthyriod hilang

sy penghidap hyperthyroid dri sblm kawin . consume ubat carbimazole 6bji sehri . n sy pom alergic seafood , kcang xleh mkn . klau mkn naik jerawat n gtal. lepas thu preg sy bgtau dc time apt hyperthyroid pstu dc tukar k ubt PTU , sbb result tggi 50.8 then tiap bulan ambik drah nk cek hyperthyroid . kli k3 dc dah tukar ubat k carbimazole 2bji shri sbb trun 13. ambik drah k5 plk result T4 trun mendadak . bawah 10 dah result . skrg dc dah stop ubat n bulan dpan ambk drah balik . n smua seafood sy bleh mkn skrg . bnyk sy mkn tp alhamdulillah xde naik jrwt n gtal pom . org tua ckp pantang mcm biasa tkut smua pnyakit n alergic tu trun k anak .. btul k ??

1 Trả lời

emm tak pasti lah. saya pun ada allergic history yang teruk dari makanan, tapi takboleh nak detect apa puncanya sebab masa tu makan macam2. sejak dari tu, saya makan makanan yang biasa saya makan jela. based on doc saya cakap la, allergic ni 50-50turun ke anak. maksudnya kalau nak cakap ikut genetic takboleh juga, sebab allergy ni meluas. a lot things boleh triggered allergy. anak saya dah 1y++ buat masa ni dia takde allergic apa apa lagi. berkenaan hyperthyroid, saya tiada pengalaman.