Sembelit ketika mengandung

Hi!sy nk tnya,ibu2 yg ada masalah sembelit masa mengandung,ada petua or mkn apa2 x yg bole elakkn masalah utk membuang ni?sbbnya salah 1 punca sembelit sbb pengambilan asid folic..

20 Các câu trả lời

Makan kurma, susu kambing, terbaik makanan sunnah... Klu nk vit shaklee ostematrix blh jgk, mmg mujarab, confirm berak xsembelit, insyaAllah... Sy ms pantang 4hari xberak, still xpayah teran, keluar lancar je... Terbaik ostematrix... Ms mengandung, 2hari xberak, makan je ostematrix mlm sblm tdo, esk pg membuang dgn lancar...

Sembelit normal utk org mengandung. Bnyakkan minum air masak, makan buah2 dan sayur2 hijau. Saya time pregnant sangat suka makan anggur yg seedless tu dan makan buah pear. Setiap pagi sebelum breakfast, makan buah2 dlu. Alhamdulillah setiap hari, pagi memang akan membuang 😃

Sy 1st trimester tu sembelit die tak boleh nak bincang 😂 walaupun makan buah, minum air byk. Smpi 2nd trimester baru ok, nasib baik. Nak nangis rasa sbb tak pernah kena sembelit teruk.

Ambil yogurt. I dulu before pregnant pun mmg ada masalah digestion,lepastu skrg pregnant lagilah teruk dengan effect makan iron tablet lagi,tapi skrg i makan yogurt. Alhamdulillah okay

Kne byk mkn sayur n buah2 an.. kmdian dlu sy ms preggy slalu minum susu frisomum..senang nk mmbuang xsembelit 😉✌air kosg pn kne byk.minum

Kenapa folic acid penyebab sembelit sis? Sy pn asyik sakit perut n badan berangin lain macam start prgnant ni. Asyik nak kentut ja, 😅

Sy klau x membuang sehari. Besok mesti sembelit. Jdi cara sy nak elak sembelit.. Mkn banyak2 supaya hari2 membuang. Mnum air bnyk2 jgk.

nk senang mbuang elok mkn buah oren sunkist, buah naga merah, buah prune, buah betik masak. air masak jgn lupa kena kerap minum.

Kena minum air putih secukupnya, memang xde sembelit. N najis pun akan senang keluar. Hari2 melabur pun hati senang. 🤪

Lg satu sy amalkn susu moeder stat 12 weeks...xpenah sembelit..alhamdulillah...skng br msuk 2weeks