cuti bersalin

Sy nk tanya... Kalau ad first sy kakitangan kerajaan sy pjj dgn suami...keluarga kat kedah...suami kat jb..sy kerja sorg diri kat muar...jd sy plan mcm nk cuti awal...kalau sy start cuti 38 mnggu ok x..ke tunggu je smpai 39 minggu

7 Các câu trả lời

Depend sis. Boleh try apply AL seminggu atau 2 sebelum due. Macam saya, kerja swasta. 2 minggu lebih sebelum due date, saya ambik AL. Tapi baby tak sabar nk keluar. 1st day AL, on 37 weeks 7 days terus bersalin. Burn lah AL saya. Terus jadi maternity leaves 😂🤭🤭. Saya bersalin 30/9/2019. Patut ya due 15/10/2019.. Company bagi 3 bulan (90 hari) maternity leaves. Jadi sampai 28 dec ML saya. Balance AL yg ada 14 hari, boleh carry forward 5 hari je. Yg lain burn 😁 Eloklah cuti awal2 kalau ada banyak AL.

Mase ank 1st dulu sy ambil cuti time 39w..hr 1st cuti, kbtln kne admit wad sbb dh turun tanda..ank ke2 ambil cuti awal 2mggu, bersalin on due date..boleh cuti awal..tp kne byk gerak jgk, utk cpt bersalin..

Puan boleh rujuk dengan majikan atau ketua jabatan puan. Mtk belas ihsan dan terangkan keadaan puan. Moga dipermudahkan segala urusan 🙏

sis kene rujuk ngn ketua jabatan sis tu.. harap2 ketua sis ada budi bicara die

Klau ikut undang2 buruh at least 2 minggu sebelum due date boleh start cuti..

Bole mohon 2 minggu awal dr tarikh dijangka bersalin sis...

Semoga Allah SWT permudahkan semua urusan awk Aamiin