Feeding problem

Hi.. sy just nk minta pandangan dr ibu2 yg berpengalaman breasfeeding.. sy bru lahirkan ank kedua sebulan yg lalu.. ms ank pertama mmg sy xbreastfeed lgsg sbb susu xbyk n sy stopkan cepat.. sbnrnye sy agk trauma utk breastfeed sbb sy pernah alami bgkak susu yg agak teruk for few days, nipples plak xtimbul n ank xdpt nk latch.. mcm2 cara sy dh cuba, pakai nipple shield, tarik puting guna syringe, gosok2 utk bg timbul.. but end up jd sakit n sy stop..utk 2nd baby ni sy cuba utk bg susu sndri sbyk yg mgkin even dh start campur dgn susu formula sbb sy masih lagi trauma utk buat direct feeding.. mslh masih sama, nipples x timbul n ank xdpt nk latch.. so everyday sy akn keep pump n alhamdulillah susu ckup n agk byk berbanding dgn ank pertama dulu..cuma skrg sy rse sgt xselesa dgn breast sy.. nipples rse sgt sensitif n akn rase sakit ngilu stiap kali pakai bra.. adakah ini normal? Atau adakah sbb sy hye pump dn xbuat direct feeding? Adakah bile buat direct feeding breast akn rse lebih selesa? #ingintahu #pleasehelp #anakke2

1 Trả lời

Hi mommy. Saya pun pernah kena bengkak susu. Kalau tak selalu direct bf dan tak pam memang susu akan drop. Tapi bila mula² bersalin memang akan senang kena bengkak susu even dah bf pun. Masalah latching pun sangat menyumbang kepada bengkak susu sb susu tu tak keluar dengan betul. Pakai pump dengan kerap dan direct bf juga boleh sebabkan nipple jadi sensitif. Kalau saya suka letak breast pad so takda la sakit atau ngilu bila nipple kena pada bra. Apa² pun teruskan direct bf dan jika breast still rasa penuh boleh pump tapi jangan terlalu kerap. Mommy boleh try pump cara manual teknik marmet (boleh google). Guna silicone cup tu pun membantu untuk mengeluarkan susu