balik kampung.

Hi sy nak tnye.pengalaman ibu2 first trimester dulu penah jalan jauh x.ade effect ape2 x.sy hujung bulan nak balik kmpg suami di terengganu.

39 Các câu trả lời

Ikut bdan msing2 juga sis..sy first pregnant pjj ngan suami travel jauh juga lah naik train phg klntan mkn msa 12jm then tak ad rzki..then alhmdulillah juga travel ke kedah buln lpn hritu sy 6w mmg berjaga juga lapik bntal then kalau rsa penat suruh husband stop rest dlu..travel lagi klntan phg alhamdulillah dgn izin allah now dh 23w..semoga dipermudahkn..mind set kena positive sllu..

Sy 1st trimester dulu 12jam perjalanan dlm sarawak dari miri ke kuching & Kuching ke miri dgn jalan byk rosak & blubang.. Sy dulu kerja tough jaga construction jalan juga 😂😂 okay jer, cuma nak kena jaga betul2 masa tu byk2 letak bantal kat blkang badan & kalau dah rasa penat, rehat dulu keluar sekejap dari kereta.. Husband pun kena la drive hati2 😊

Kalau balik Terengganu lalu highway InsyaAllah xde pape kot.. cuma hati2 lah maklumlah lpt2 tu tau lah jalannya mcm mana, macam naik roller coaster pun ade. lapik punggung. Kalau rasa x yakin, tangguhkan lah dulu. Biar rahim betul2 kuat, sebab badan tak sama. Ada yg jenis aktif, rahim x kuat, ada yg x aktif, rahim kuat. InsyaAllah family faham gak tu.

Boleh balik.tp bykn berhnti la.sbb tkot darah beku kn.mcm sy ,bawa bantal kecil letak kt bontot n blkg supaya xbyk gegaran.masa bhnti tu kuar la dr kereta,gerakn kaki2 n jln skit bg darah lancar jln.aritu sy balik dr kuantan ke kedah.alhamdulilah smua ok cuma kne bykn bhnti n jgn byk gegar means langgar lubang ke.

insyaAllah xde apa2 ..sy 1st trimester pun balik terengganu kg husband sy dgn masa yg diambil 6 jam dlm kereta,lpas balik terengganu pula balik naik flight kg sy pula di sabah hihihi kat sabah pula siap jalan2 lagi g kundasang alhamdulillah xde apa sis..just jaga pemakanan je n jgn lasak2

Ikut badan juga sis..macam saya raya haji baru ni balik penang drive sendiri kereta manual lagi sebab husband pening n muntah..jalan pula jam..kul 6pm bertolak kul 2.30am baru sampai Time tu saya baru tau pregnant dalam 6 minggu..alhamdulillah baby ok..sekarang dah 24minggu 🥰

Sy tak jauh sgt balik kmpg d penang 4 jam lebih je..tp husband tak sihat jd 7 jam..byk behenti tido time tu balik mlm.. otw balik kl ok skit cuma sy minta husband byk behenti.. pingang sakit n kebas kaki..behenti g toilet n jln2.. masa tu kandungan 3 bulan lebih

Masa preggy ank no3 sy pernah gak travel kuantan-kedah. Kami pjj ngan asben. Kalau naik kreta ok lg. Kalau rasa xlrat soh asben brenti kt rnr rest pinggang. Lapik bantal kalau jalan teruk, tkot terhentak2 tu bhaya. Tp tgk badan jugakla...now baby da 1yr

Sedia bantal kecik dlm keta,bt lapik blkg ngan punggung,sedia buah2 yg masam agak2 rsa nk muntah kan..sbb sy slalu gak travel dr kelate p kedah balik kl..skrg dh 21 week,kalau boleh nasihat husband elak terjun lubang ka plan2 lalu bonggol...hati2 yer

Sy msa frst trimester kuat btul travel sbb ikut suami kje kt luar ulang alik if ad kje prlu sttle.. Tp dlm smnggu mmg sy akn kluar la.. Alhmdulillah bbrapa kli lnggr lubang dgn jln mcm ombak rndu tp Allah masih pelihara kndungan ni.. #29weeks