Pcos boleh hamil?

Hi, sy nak tanya ada ka dekat sini yang ada pcos berjaya hamil? Sy dah 1 tahun kahwin tapi belum pregnant lagi. Hari tu jumpa Dr sy ada pcos. Berat badan sy sekarang 56kg & skrg sy sangat jaga makan sy tak minum minuman bergula & bercaffine. Tapi sy sangat tertekan apabila ada yang menanya bila nak ada anak.#bantusharing

17 Các câu trả lời

hai, sekadar nak share. sy ada sorg kawan y ada pcos. alhamdulillah dlm 5 or 6 bulan dia kawin dia dapat pregnant. awalny y buatkn dia utk jumpa dr sbb lepas kawin tu 3 or 4 bulan dia xperiod. dia mmg ada mslh irregular period jgk, berat badan. lepas dr cek mmg dia ada pcos. pcos ni kan masalah telur xmatang. dr just bagi dia ubat matangkan telur saja and dia mmg buat regular check up, mmg ada appointment dr utk cek, cek time period, time xperiod. utk secara details xtau sgt tp mmg dia ada appointment dr la. dia buat dkt klinik swasta saja. tu saja dia consume, ubat matangkn telur. tambah lg dia pjj dgn husband. ada jgk hritu lps tahu dia pregnant, jumpa balik dr, dr buat scan tvs myb, time tu jgk darah berketul² keluar depan dr. dr bagi ubat kuatkn rahim saja. thats all. alhamdulillah dia pregnant dan baby lahir dgn selamat dan sihat. sekadar share cerita shj. moga awak pun ada rezeki dpt mengandung lepasni. aaamiin

insyallah boleh sis . dulu masa sy awal2 nikah same mcm sis sy tunggu 1 tahun untuk first baby . lepas beranak sy jumpe dr , dr ckp sy ade pcos jugak sy pon merancang sendiri sebab orang ckp org yg ade pcos ni susah nk dpt anak tpi alhmdulilah selang sebulan jumpe dr tu sy pregnant lgi utk second baby . Jadi takpayh hirau org ckp lagi kita strees lgi ganggu emosi kita dengn hormon kita . yang penting diri kita sendiri kene happy bru hormon kita cantik permakanan pon kene jaga ya . sy doakan sis supaya dikurniakan zuriat dilancarkan segala urusan sis .

sy pcos, ttc 3 tahun, buat treatment dkt klinik swasta sakit puan, makan clomid, cucuk ubat kat perut, tp x berjaya, so sy stop treatment, sy tenangkan fikiran, tp pada masa sama, sy makan supplement seperti inositol, vitamin D dan bio zinc plus. tp kene jaga makan jgk, kopi x minum, gula kurangkan, gluten kurangkan, lps 3 bulan tu sy pregnant, skrg mghitung minggu utk beranak inshaAllah. yg paling utama, selain jaga pemakanan, kene jaga mental kita. tepis segala pertanyaan, segala tohmahan, biar tenang² je fikiran kite.

sy dlu pcos doc suggest diet so sy guna diet intermenent fasting (IF) dengan amalkan minum rebusan kunyit serai lengkuas halia letak lemon skit every morning kata org dlu utk suburkan peranakan alhamdulillah setelah 2 tahun sy dikurniakan anak dengan izin Allah . skrg kndungan sy dah 8 bulan doakan sy smoga lancar persalinan sy. saya amalkan diet selama 4 bulan Dan turun Dlm 26kg . yg penting Kita usaha dlu utk anak kite serahkan semua Pada Allah pedulikan mulut org sis. percaya perancangan Allah yg terbaik semangat sis

2t trước

Thank you share pengalaman sis. Congrats sis semoga di permudahkan sehingga bersalin. Sis buat sendiri ka minuman rebusan tu?

sy pun ada pcos jgk dan doktor ada ckp yg kemungkinan utk sy mengandung tu ada, tp sgt tipis. Alhamdulillah, anak sy da masuk 30 hari da hari ni. Berat sy semasa mengandung 84kg. mmg da masuk kategori obese. so, jgn risau. xsemestinya ada pcos awk xboleh mengandung. Rezeki Allah yg tentukan. kalau DIA kata jadi, maka jadilah. Bersangka baik dgn Allah dan berdamai dgn takdir. Selama ni apa je doa2 kita yg Allah xmakbul? Bezanya cepat atau lambat je.

Insyallah boleh. Sy pcos dan 8 tahun kawin, sy pun turun berat badan baru 8kg & alhamdulillah pregnant 7 minggu tu pun tak rancang sbnrnya., sy pun masih blur dan terkejut. Sy dan suami mmg enjoy je sblm ni takde fikir apa soal anak ke apa, ada je di asak soalan soalan tu & penah jugak kena nganjing tapi sy mmg buat bodo je. Doakan sy selamat bersalin ya ,moga awak dikurniakan zuriat & dipermudah segala urusan dunia & akhirat.

2t trước

Wahh congrats sis. Thank you share pengalaman. Harap2 ada rezeki sy lepas ni

Hai sis... Sy slh seorg yg ade pcos dan sy hamil... 8 thun sy menanti zuriat... Pcos ni cume amalkn gaye hdup sihat... Sy diet turunkn brt bdn sebyk 24kg...sy bersenam cume briskwalk je hri2... Sy cut sugar...mkanan yg brkaitan dgn tepung sy stop... Mlm sy xmkn... Sy amalkn mnum air masak sahaje... Sy buat cara ni slame 2 tahun... Mmg slow brt nk turun... Yg pntg jgn stress dan byk sbr... Alhamdulillah sy dh ade baby 6 bln skrg...

Saya pun ada pcos tp x tahu sejak bila ada pcos tu. Saya kawen lewat umur 34 tahun. Alhamdulillah slps tahun kelima saya sekarang pregnant 18 weeks. Saya obese + ada gdm+ hpt+ anxiety + depressions+ asma + umur dah 39 tahun. Setiap minggu hadap appointment + cucuk insulin 4 kali sehari. Saya doakan semua ibu2 ttc dikurniakan zuriat sendiri. Semoga Allah permudahkan urusan adik dan mommy2 yang lain. Doakan saya juga ya

Insyaa Allah boleh sis.. sy pcos on diet je alhamdulillah lepas dua tahun Allah bgi rezeki & tengah tunggu due je ni .. yg penting jaga makan, jaga emosi, exrcise jgn lupa dan doa sentiasa.. sy doakn sis dkurniakn zuriat secepat mungkin, aamiin..

sy pcos juga sis..dh check ngan doc o&g.. period mmg xregular..berbulan2 xdtg.. tp alhamdulillah sekarang anak dh 3.. in sha Allah ada klu Allah nak beri rezeki ank tu.. sis doa byk2 & xgive up..ank no 3 sy pun Allah bagi selepas 7 tahun..