ingin tanya

Sy minum air gula di klinik kesihatan dan result 8 lebih means memang ada kencing manis la jawabnya...persoalannya apa yg sy perlu buat utk turunkan kadar gula dlm drh...sy rs x adil sbb dipaksa minum bulan puasa sedangkan sy time berbuka xbole minum air kosong byk.

7 Các câu trả lời

Result dia sama je kalau bulan puasa atau tak, kalau malam sebelum tu kita minum air kosong banyak ke tak. Sbb air gula tu kandungan kepekatan sama satu malaysia. yg akan membezakan result ialah respon insulin dlm badan ibu mengandung tu sendiri, bkn sbb pemakanan/minuman kita hari sebelumnya. Sbb tu kita namakan Gestational Diabetis Mellitus(hanya terjadi semasa mengandung), tapi kemungkinan jugak akan kekal selepas mengandung. Ada beberapa faktor penyumbang, salah satunya uri dalam kandungan sendiri yg membuatkan insulin dlm badan kita tak berfungsi dgn lancar. So bila mkn ape2 gula dalam badan akan stay tinggi. Perlu pemeriksaan lagi utk tentukan sama ada kencing manis puan boleh dicontrol dgn diet atau ubatan. Buat masa skrg kurangkan minuman/makanan manis, lebihkan sayur dan fiber(utk elak cepat lapar) dan jgn stress2 sgt

saya pun buat bulan buasa.. result 5.2.. lekat kcing mnis... kena on diet. 2minggu on diet.. admit ward sb slalu muntah dlm tmpoh tu... air kcing pun jdi x cntik.. huhu loya tekak duk telan air masak jaa.... x ambik benda mnis rsult air kcing x okay... tp masa duk wad.. nurse pesan kalau nk result air kcing okay kena mnum air jus buah.. cth marigold peel fresh tu... pastu mnum air masak.. trus result smua okay... nsib baik xbraya dlm wad... slama duk wad result kcing mnis bwh 5... x tinggi tp ttp ada katanya... huhu

sama la sy, kena mnum masa bulan puasa, dh tntu masa bulan puasa pemakanan kurg jaga sbb tkut lapar siang tu, lps kena detect kencing mnis sgt susah utk sy control diet + bekerja, rasa lapar dan berat drop 2.5kg dua mgu sbb kawal makan, then dktr ckp xelok utk baby jgk, sy pn xtw cmna nk kawal, mkn salah xmkn pn salah, berat blh drop sdgkan sy xpuasa lps detect gdm😑

nti kena buat bsp tiap 2 minggu, ambik darah sehari 4x.so kawal sj la pemakanan spy gula x tinggi klu lebih 9 karang kena ambik insulin pula.sy rasa x ada kena mengena x adil sbb x boleh bbuka minum air banyak, semua yg minum gula mmg mcm tu,kna minum abis segelas, klu x result x betul.

Sy xpernah ada history kencing manis.. tp sbb pregnant, ada GDM.. normal tu sis.. Sis try tukar beras putih ke beras perang.. roti pun sama.. bnykkn minum air masak and jgn ambil air manis.. sy try monitor post meal after 2h selepas makan breakfast, lunch and dinner, result mmg trun..

Sy setuju sis. Mmg tak adil sb sy pn kena minum time bulan puasa so sy tak rs result tu accurate memandangkan klu ikut logiknya mmg la badan kita tgh low on sugar while fasting, then bila g minum air manis gula akan rise dgn mengejut la.

result sy pun 8 lbh pas minum air gula tu..kena diet control je..nti kena jumpa dietician..pastu kena buat bsp test 2 mggu skali..kalo tak control mkn tu yg kena insulin