Hai salam mommy sekalian...

Sy harini dah masuk 37w third trimester. 1st mom..lately sehari dua ni baru perasan baby byk tersedu dlm perut..sblmni pun maybe ade cuma xperasan sgt..siapa ad pglaman bby sedu cam sy ye? Anyone? Jd risau sbb tkut sedu tu brkaitan dgn pernafasan baby ke ape...risau jgk kot terbelit tali pusat ke huhu hopefully xde ape2

5 Các câu trả lời

hye ibu. good question. anak sedu dlm perut tu biasa. tpi ibu jgn salah faham ya. baby tk bernafas dlm rahim. baby "bernafas" menggunakan placenta atau uri baby yg salurkan oxygen ke baby. so tanda baby kurang oxygen dlm rahim adalah melalui pergerakan baby. sbb tu penting untuk ibu pantau pergerakan baby tiap hari. kalau rasa kurang aktif dri selalu, sopan2 je gerak, terus ke pac. kalau baby aktif mcm biasa, jngan risau2 ye. rajin2 borak dgn adik baby tu, jangan main2 dengan tali pusat tau. 😘 ibu jngan stress2 ye. apa yg ibu stresskan, anak akan rasa jugak. ❤️ semoga dipermudahkan urusan

2y trước

Sama pulak kita sis 😂. sy pun gbs dgn gdm jugak. sedu tu biasa sis. ubat antibiotik yg dr bgi tu pun boleh makan. sy hmpir tiap bulan kena makan ubat tu sbb gbs teruk. and kena jaga kalau ade prem contraction. perut mengeras tiap 10 min. sy terus ke pac. dr ckp prem contraction. kena tahan wad 3 hari. then air ketuban dh kurang. sign baby nk keluar dh. dr pecahkan air ketuban, induced n bersalin.

waalaikumussalam mommy. normal je jangan risau eh. dulu pun pernah risau sebab anak ketiga ni kerap betul sedu tapi doktor & nurse kata normal je

normal je, kalau awak ada baca dlm apps ni dia ckp sbb bby tengah berlatih bernafas sambil sedut air amniotik tu. sbbtu sedu

normal ja sis, sama mcm saya dah 37w, baby memang kerap sedu sejak 36w lagi, nurse dengan doc inform normal baby sedu dalam perut..

2y trước

ohh alhamdulillah..lega rsenye..risau takut ad kaitan ngn tali pusat bby, 1st mom mmg cmni kot, nervous tuu lelebih je😅

baby sy pun kerap sedu...sape tau klu sedu rsa kt ats,mknanya kpala dia kt atas ke?37w..

2y trước

Sy baby sedu kt bwh belah kiri, kepala bby mmg kt bwh dh 37w ni..risau sbb sblmni xprnah rse hehe hrp yg baik2 jee..