Sekadar nak luahkan sikit apa yang di pendam🥺

Sy first mom,sy nak meluah sikit . Dulu sy lepas bersalin buat semua kerja dari masak air angkat air untuk mandikan bayi. Suami memang memasak tpi itu pun lebih masak dia tak akan ambil alih jaga bayi. Sy makan pun selepas bayi tidur baru sy Boleh makan sebab bayi sy suka nangis . Masa sy dekat hospital 5 hari bersalin husband sy sudah ambil cuti time sy masih dekat hospital. Bila sy balik rumah rumah tak kemas,bilik juga tidak di sapu. Cadar tak tukar lagi🤦🏻‍♀️ tu sy ok lgi. Tpi petang sy balik dri hospital tu mlm tu dia ajak kawan2 satu rumah minum (alkohol) . Sy stress Sanjat sudahlah sy baru balik dri hospital penat, tak Ada tidur langsung dekat hospital sbb baby sy suka nangis. Tdr pun tdr sekejap. Sy pun banyak kena jahit sampai susah nak duduk. Baring pun tak selesa sangat. Baby pun asyik nak kena angkat saja🥺🥺 pas Tu kena balik2 ke klinik cek kuning baby lgi mmg husband temankan tpi setiap mlm dia selalu ajak kwn2 mnum. Kdg2 kawan dia yang lain pun dia ajak dtg rumah minum. Dua minggu dia cuti dua minggu la nonstop minum. Sampai sy stress sangat . Smpai sy rasa mcm nak bunuh diri time tu😭 Sekarang baby dah 5bulan tugas menjaga bayi tu 100% sy yang jaga. Baby sy ni kuat minta dukung. 🥺 time baby tidur tu ja masa sy nak rehat🥺tpi husband sy jenis yang tak tngok baby tidur ke tak.. suara tu tak control Bila bercakap. Dengar video pun bising 😢 baby terbangun nangis minta dukung lgi nak tidur🤦🏻‍♀️😭 penat sangat..! Selalu juga tegur suami tpi dia jenis yang hari ni dngr besok buat lgi. Geramm betul! Time sy dalam pantang bawa perut tu sakit sangat tambah sy gastrik sbb selalu lambat makan. Sampai sy tak Boleh berjalan Bila bawa perut tu sakit 😭tpi suami mcm tak percaya sy sakit. Dia langsung tak ambil alih jaga baby tu walaupun sekejap. Sy berpantang jauh dari family .

2 Các câu trả lời

Allahu... Memang penat jika suasana begini. Tak boleh berterusan begitu. Kena slow talk dgn orang sebegini untuk sama-sama tugas jaga anak dan puan perlu rehat yg baik. Ambil waktu yg sesuai dan puan juga dlm keadaan tenang. Moga semuanya dipermudahkan tanpa mudarat.

Alkohol tak pndai kontrol memang merosakkan. Sy biasakan anak dengan persekitaran yg bsing sebab rumah sy penuh dgn orang, so dia tidur pon tetap lena sbb dah terbiasa. Sis jangan pendam masalah, kalau boleh luahkan pada org yg sis percaya, risau jadi tekanan emosi