3 weeks 6 day UPT positive

Sy cek 2 hari sebelum tarikh period, mse tu upt strip samar2 positive, and pagi cek clear blue dpt mcm ni. Cek dgn doktor dia kate negative and kantung x nmpk lagi. Sy risau since sy bnyak kerja berat..tu yg nk cek awal so that bole berjaga jaga. Doctor suruh dtg lagi 2 minggu utk cek. Agak2 Clear blue ni mmg tepat ke?#firstbaby #firstmom

3 weeks 6 day UPT positive
17 Các câu trả lời

Sy pernah check upt sebelum due periode. 4 hari sblm due periode rasanya. Bila double line, esoknya, sy knfemkan ke klinik. Walaupun masa tu due periode tak sampai lagi, sy nak berjaga awal sbb sy ada sakit lain. Sampai klinik, urine test sy dpt result “positive weakly”. Maksudnya tak strong @ sgt awal. So sy g hospital besar masa tu jugak. Kat klinik o&g, dktor scan guna tvs, mmg tak nampak kantung apa semua lg. Dktr kata rahim sy bru nak menebal. Rupanya masa tu kndungan bru 3week lebih. Jd mgkn awak ni mcm sy lh jgk. Esoknya Dktr minta dtg semula sbb nak ambik darah (beta hcg). Bila dpt result darah, dktr sahkan mmg sy ada hormon mengandung. So kena suruh lg dtg next week. Bila scan balik minggu seterusnya, guna scan tvs, baru nampak kantung kecik masih (masa ni dah 4minggu lebih). Alhamdulillah skrg dah nak dekat 3 bulan kandungan sy. Puan jaga kesihatan baik2. Kurgkn kerja berat, mnum air masak byk. Mkn acid folic. Jgn berharap, tapi bykkn doa. Insha Allah sy nmpk tu mmg positif tp mybe masih awal mcm sy dulu.

Mungkin awak pergi terlalu awal untuk chek mmg clear blue ni boleh detect awak hamil atau tidak. Awak kena tunggu kandungan awak 7 minggu baru awak boleh pergi klinik untuk buat 2D Scan ok. Jngan buat kerja2 berat sebab pensenyawaan baru nak menjadi masih belum nak melekat kat dinding rahim awak. Elakkan buat kerja berat kalau boleh bagi suami yg buat awak sidai baju, basuh baju, basuh pingan, masak kerja yg ringan2 tak memenatkan awak. Penat pun tak boleh tau. Banyakkan rehat baring.naik kereta pun pastikan suami jngn langgar bongol dgn kuat ya elakkan terlangar lopak jngan bagi terentak. Makan makanan yg sihat bnyakkan makan sayur brokoli, bayam tau awak boleh google apa yg awak tak boleh buat atau makan apa yg boleh.bnyakkan bercakap usap perut agar janin awak sihat saya kerap usap berckap dgn janin saya biar janin sya sihat tkda masalah. Jngan banyak fikir yg negetif ok. Jngan stress no no!! Saya harap kandungan awak sihat..

Tahniah awak. Biasanye clearblue tu tepat. Cuma 1-2 week tuh mungkin kandungan awak baru 3/4 mnggu. Kalau scan mmg tak nmpak. Tpi dont worry. Sentiasa jaga makan, jaga aktiviti. Sy pun buat kerja berat yg xdpat dielakkan. Prnah juga keguguran. Cuma angkat guna daya tangan. Jangan daya perut. Tpi kalau boleh elakkan angkat berat, tolong elakkan. Kalau nak confirm boleh je awk buat beta hcg. Kalau taknak, tunggu lgi 2 mnggu, pergi scan. Kalau scan perut agak susah nak nmpak. Mcm sy perut tebal 6 mnggu pun nmpk kantung je. Jadi sy request tvs pada 7 weeks. Alhamdulillah nampak baby n heartbeat. Tvs in shaa Allah akan nampak. Jangan risau okeyy 🫶🏻 puan risau nnti lgi bahaya dkt kandungan

sama lah dgn sy.. sy pulak period.. tp sy test pregnant.. terus ke emergency.. skrg doktor dh check hcg level sy 12.. doktor dh ambik lg skali sampel darah arini utk cek bacaan hcg naik atau turun.. kalau naik baby baru nk jd, kalau turun, dh gugur.. doakan sy ya.. update : sy keguguran tanpa cuci apa2 sebab complete miscarriage 6minggu. dapat mc 2 minggu, and xpantang pun 🤣

2y trước

Sebaiknya sis pegi cek ke doc. Dorang boleh ambik darah utk cek kehamilan. Kalau dr darah lebih mudah nak kesan awal kehamilan.

dah dapat result mcm nie walaupun dok kata negatif or kantung x nampak...itu normal sebenarnya bila belum nampak..yg pasti kita diri sendiri kena berjaga2 terlebih dahulu..elakkan segala perkara yg membolehkan sesuatu x diingini berlaku...apapun sy ucapkn tahniah..semoga ibu dan kandungan sihat2 selalu hendaknya..Aamiinn..

Sy pun last time upt Samar 2 days before period ...test awal sebab xsabar 😅..tp nak tnggu scan n nmpak mmg lambat lg sis..at least 6weeks..scan 5 weeks pun nmpk sac ja...jadi sis hati3 ja....if sis asyik fikir ja...buat upt biasa ja...nnti bila check strip tu akan makin terangkan hari ke hari ..

prgnt tu.. awal lg.. sis xyah scan lg nnti kang susah hati memikir.. benda awal mmg xnmpk kantung lg.. cuma rahim kembang..tgu 6w ke ats confirm ada kantung n janin... selagi xde bleeding atau sakit perut, enjoy the moment sb dia tngh mmbesar kt dlm tu..kdng dia amik ms,lain org lain cara..

kalau dh cek ngan clear blue ni jarang la xtepat.. tp sebaiknya nak p scan lps masuk 8-12w nt ya.. xdigalakkan awal² utk kepentingan emosi sndri jgk la. Jaga diri je elok2, mkn nourish badan awak, control emosi dan jgn lupa folic acid

1-2w clear blue, baru 3-4 preggy so maybe xnampak apa Lg. Lg 2 minggu boleh p scan kat swasta. Sy aritu pun camtu. 2week lepas naik 1-2w kat clear blue baru p scan swasta. Nampak kantung je coz baru 5w++.

clearblue tepat. tapii scan mmg x nampak apa lagi. sbb bru sesgt lagii. tgu sampai 8w baru pg scan nmpk heartbeat skli. xyah nak repeat scan byk kali. cuma jgn buat kerja berat je since dh tau pregnant.