bahaya atau tidak Penyakit G6PD

Sy bru lepas bersalin 15.1 ..doctor kate anak sy ad g6pd ..boleh x mumy2 bgtaw yg taw detail pasal penyakit tu x?

7 Các câu trả lời

Ketahui secara ringkas maksud G6PD👇🏾 G6PD (Glokosa - 6 - Fosfat Dehidrogenase) merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan. Kekurangan (deficiency) G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit. Ia adalah satu fenomena keturunan yang melibatkan kedua-dua jantina, lelaki dan perempuan, tetapi lebih sering dialami oleh bayi lelaki.

Ank akk 2 org g6pd..kalau kita mnyusu jgn mkn kacang berbentuk bulan sabit cotoh gajus n yg paling bisa kacang parang..x blh mkn seumur hidup..kecuali bila ank dh bsr kita buay ujian drh..ank dh bebas g6pd..ubat2 nyamuk n spry2 lipas tu pun x lh guna..dl rmh kpg pakai pembakar nyamuk yg elektrik tu ok skit dr yg asap..ni semua pesanan dr doc..alhdulillah..skrg anl dh 14 thn n 19thn

Abang saya g6pd. Tapi mak saya cakap masa kecik2 je dia allergic makanan macam sayur kacang mcm tu. Tapi alhamdulillah 34tahun dah umur abang saya skrg. Kena refer kat doktor lah kak. Ambil tahu ape yg dia allergic

Baca detail kat sini. Rajin2 lah google & bertanya pada doctor/nurse ya. Semoga membantu http://www.tropikabeauty.com.my/g6pd-bukan-penyakit-tetapi-boleh-jadi-bahaya-jika-langgar-pantang/

kenapa x tnye je terus kt dkter.. g6pd bahaya kalau x jaga dgn elok.. mommy sndiri pn kne pantang mkn kalau fully bf bby.. sy ade g6pd, skarang pregnant 1st bby..

Kena jaga pemakanan dan sekeliling dia. Allergic la lebih kurang. Tp selalunya bila besar dah hilang

Anak Saya g6pd ,dia tk blh minum sebarang antibiotik ..