Tali pusat lambat tercabut

Hi, sy baru melahirkan baby girl & hr ni hari yg ke 26 berpantang.. ada x kat sini tali pusat baby lambat tercabut mcm baby sy? Pusat baby kering xde jangkitan @ nanah.. Normal ke @ ada masalah?#ingintahu #firstbaby #firstmom

11 Các câu trả lời

Mcm saya hari ke-13 baru tanggal tu pon sebelum tu hari ke-8 nurse ada tanya tali pusat dh tanggal ke saya jawab belum nurse buat pelik kenapa belum tanggal 😅 dh la kita ni first time mom, risau jgk lah kot tak normal kan… apa2 pn keep on sapu je ubat yg doc bagi tu make sure semua tempat kena ubat. Apa2 pn nnti boleh try tnye doc nak tahu jgk apa jawapn doc nnti

2y trước

ya nurse ada tnya ms hr ke 7 check up baby tu.. nurse buat muka terkejut bila sy ckp belum tertanggal lg.. smlm sy ad bwk pg jmp doc utk cek tali pusat baby tkt ada jangkitan ke ape, tp alhamdulillah doc ckp sume ok baby pn sht xde dmm cuma tggu masa dia tercabut je.. alhamdulillah hr ni tali pusat baby dh tercabut.. 🤲🥰

sya genap seminggu dh tanggal. kadang sya titiskan ubat hosp bg tue spya kena ke area dlm2 . kalo sapu ada bhgn x kena. dan sya x mandikan baby selagi tali pusat x tanggal spya kwsn tue x lembab. sya cuma lap lap kan dia. lps tali pusat tanggal bru sya mandikan.

2y trước

sama2 sis.. 😘

Macam anak sulung saya.30hari pun belum tanggal. Walaupun banyak kali juga sapu ubat pusat tu..mungkin sebab dia lahir besar,3.6kg, tali pusat tu besar sikit.. anak saudara saya, lahir kecik 2.4kg, tali pusat dia kecik.. seminggu dah tertanggal

2y trước

alhamdulillah

Sama la hari berpantang sis dgn sy...tapi baby sy dah tertanggal tali pusat masa hari ke 8...kena sapu ubat cuci tali pusat yg hospital bagi tu...nurse cakap sapu ubat tu byk kali pon xpe..mmg akn cpt kering tali pusat baby 😊

2y trước

nnt tanggal la tu..lambat sikit agknye...kerapkan sapu ubat tu dekat keliling pusat baby ye..nnt kalau tali pusat dah tanggal pon still boleh continue sapu ubat utk bersihkan pusat baby tu

Mommy ada sapu tak ubat pencuci yg doc bagi tu? Ubat tu bukan sekadar elak jangkitan kuman tapi untuk keringkan cepat tali pusat supaya senang tanggal..mommy boleh refer dengan doc ya mommy utk next checkup..🥰

2y trước

Okay mommy..seeloknya itulah jalan terbaik..in sha allah takde apa2. Semoga dipermudahkan urusan mommy & baby🤲🏼❤️❤️❤️

baby sy pun lambat tanggal tali pusat, hari ke20 baru tanggal. Itu pun lepas kami ikhtiar beli sejenis ubat serbuk utk pusat baby dekat kedai ubat cina. Cepat je kering. Try la sis prgi cari mana2 kedai ubat cina

2y trước

alhamdulillah tali pusat ank sy dh tercabut hr ni🤲

brp kali bersihkan tu.. sy kalau bb berak time nk cuci punggung tu, bila salin pampers aje sy bersihkan pusat bb.. bila kerap bersihkan dia cpt kering n cpt jatuh. ank2 sy paling lambat pun 6,7 hari..

2y trước

ye sis sama la, setiap kali tukar lampin akn cuci sb nk cpt2 tali pusat tu tercabut.. 🥰

sama la sy pun 26hari berpantang hri ni..baby sy 6hari dah tertanggal tali pusatnya..sis titikkan ubat ke pusat bru cpt kering klu sapu² dgn kps je lmbt kerinva.

2y trước

ye sis, trm ksh.. alhamdulillah hr ni tali pusat baby sy dh tercabut.. lega rasa.. 🤲🥰

Anak sy hari ke10 tanggal.. 😅 Sy fikir bby sy la paling lama jatuh...

2y trước

alhamdulillah sis.. 🤗