New momies

Sy baru brkahwin.ada anak 1 berumur 1 thn.sy sayangkan anak sy.tapi setiap malam sy mnangis.sbab kenang kan marah anak sy sampai kadang2 sy betul2 tahan emosi drpd pukul dia.sy tahu dia masih kecil tak tahu apa2.suami pulak sekejap2 je dgn anak.prnh skli sy minta tolong tengokkn anak skjap.tu pun susah.alasn nya dia bkerja.cari duit.sy prnh jwb sy pun prnh juga bkrja dulu masih juga ada masa urus kluarga.suami pulak mnjawab.bila dah kawin., semua sy galas.ya Tuhan, nak mnangis.tidur tak cukup, makan tak tentu,bila anak tidur sy terkejar kjar utk masak, kemas rumah apa semua.penat sangat penat.pagi ptg siang mlm macam ni.kalau tak tengok muka anak, dah lama aku lari.Tuhn je tahu.harapkn mak mertua, terlalu over protective pulak.ingatkn dah sndri mcm ni,suami dan isteri ada privasi, tanggungjawb brsama.susah senang sama2.ni tak ada beza pulak.ya tuhann.sy perlukan nasihat dan dorongan ibu2 semua.sy tak tahu nak cerita pd siapa.sy depressi ke?sy stres ke ni?bantu sy ibu2. Sy mnangis.

1 Trả lời

Hi mommy. Stress itu memang akan ada bila bergelar ibu. Saya pun pernah rasa terlalu penat dan orang tk faham. Lagi anak jenis apa² nak dengan kita. Tapi okay je dengan ayah nya tapi tengok keadaan. Mommy kena selalu slowtalk. Dan cuba bagi suami yang jaga sesekali. Bagi dia rasa jaga anak ni bukan boleh rehat memanjang hehe. At the same time, mommy perlukan me time juga kalau anak tidur, mommy pun kena tidur. Tapi yelah kadang kala bila anak tidur lah baru kita ada masa nak buat kerja rumah yang lain. Bukan mudah tetapi cuba tarik nafas dan bersabar. Bila kita marah memang anak akan lagi cepat mengamuk. Kena cuba tenangkan diri ya mommy. Moga dipermudahkan urusan kita ya. Mendidik dan membesarkan anak memang perlukan kesabaran.