Overthinking dan risau

Sy baru 10wks preggy nak tau normal ke before ni alahan teruk masuk je 10wks alahan hilang dan n*pple pon tak sakit?Sy risau sangat sbb sy pernah miscarriage 3kali. Sy nak mintak doakan pregnancy sy kali ni berjaya dan selamat🥺 #firstmom #ingintahu #bantujawab

19 Các câu trả lời

sya pun kekadang overthinking juga sis. sbb sya dri awal mmg x de alahan teruk mcm mual2 ke .cuma rasa kerap lapar, energy drop mcm tu je. even nipple pun skarg dah 12 week rasa x slesa je. kalau mandi ke kena air shower tu rasa ngilu2 gitu je kdg2 je rasa breast tu mcm berdenyut2 . ada je time kadang2 simptom ni kurg ,mcm awal2 tau pregnant dlu kAlau sya lapar sekejap je sya lmbat kan makan sikit mula la nk muntah dan pening .skarg dah 12 minggu x de dah muntah ngan pening tu klau lapar sya lmbatkan mkn perut sya je rasa x slesa asyik berbunyi mcm perut tu kosong

normal je awak , saya masa preggy 10weeks pon alahan beransur hilang n nipple tak sensitif . tapi dia akan jd semula jarang jarang je , cnth , nipple kita tiba tiba sensitif and tak selesa even nak pakai bra atau makanan yang takboleh nak diterima perut padahal elok je makan sebelum ni ☺️. semoga kandungan awak sihat sempurna dan cergas ye , doa banyak banyak , jangan buat kerja berat atau lasak . bab pemakanan jangan berani sngt tau cuba benda yang boleh bawa kemudaratan cnth mcm rebung , nenas dll .

2mo trước

baik la tq lega sikit rasa Aamiin semoga yg baik² ❤️

normal. sy start 12w dh bole mkn nsi dan lama2 bole trima makanan dan x keluar blk. enjoy btul msa raya thun lalu bole mkn nsi,ketupat, rendang.😂 syukur sgt sbb before 12w mmg xdanya nk mkn nasi,mkn pun kluar blk.. tp nipple smpai mlahirkn bru ok🫢🫢 first pregnancy sy plk, 10w sy start hlg alahan. ttiba nk masuk 12w sy ggur 🫠🫠 sbb msa alahan asyik mnum mnis je dan byk mnum air gas. 😭😭

Normal, sya macam tu jugak. kebtulan appointment di Kk harini. Dah check and scan dh. smua ok. baby sehat je , makin besar. so jangan risau ye hehe. breast sya lama dah takda sakit macam first2 dulu. Cuma alahan je tba2 makin kurang. tapi semalam dah start mual2 balik cuma tak teruk. rasanya mmg macam tu, ada masa tba2 hilang smua alahan. tp lepas tu tba2 datang balik. sy dah 12weeks

2mo trước

haha okay baik kalau normal lega sikit harapnya baby sy pon sihat sy nextweek baru appt kk tu risau

Normal, sebab saya pregnant anak kedua nipple tak sakit sangat , alahan pun seminggu dua je. lepastu bergembira makan ikut tekak haha. Yang kakak dia kemain alahan sampai lima bulan mengandung. Jangan lupa makan supplement yang klinik bagi, jaga HB , senang cerita jaga diri baik ii. And jangan stress ii okay mummy! 🌼

Inshaa allah semoga dimudahkan journey puan sepanjang mengandung. Kalau rasa tak sedap terus pegi check je puan. Lagipun dah 3kali misscarriage tu, logik untuk kita rasa insecure. Dr mesti faham tu. Lagipun alahan setiap pregnancy tak sama. Ada yang sepanjang mengandung alahan teruk, ada juga yang takde alahan langsung.

saya punya breast pun dah tak berapa sakit but n*pple ada lah rasa sakit. kadang overthinking juga is it normal or tak. mudah mudahan kandungan selamat sampai bersalin. doakan saya juga, saya baru 9weeks. semoga yang baik baik untuk kita semua. aamiin ❤️

2mo trước

Aamiin² insyaaAllah❤️

normal kot saya pun mcm tu … now dah beranak anak pun dah 4 bulan … sis jangan overthinking tak elok untuk kandungan.. positive ok? faham sebab pernah gugur kan … kita pun first baby miscarriage… second baby ni alhamdulillah selamat bersalin

Macam saya dua kali gugur dalam 6w dgn 7w alahan hilang terus tu tanda bny tak jadi. Tp ada juga ibu yang mmg jenis alahan tak lama. So kalau mommy tak sedap hati mommy check je. InsyaAllah semuanya baik2 saja 🥰

Normal..ada alahan atau x bukn tentukn sama ada baby ok x..klu msa scan mmg nmpk ada perkmbngn cantik ok je.. semoga kndungn selamat smpai bersalin sis, fikir yg baik2 & byk doa ye