Kiraan sendiri 6w tapi pg check scan belum lagi 6w. Mcm mana tu?

Sy ada kemusyikilan sedikit. First day of last period sy 21/4 dan last period 26/4/2021. Sy dh check upt confirm pregnant jadi sy pg scan dkt klinik semalam. Ikutkn kiraan sy dah 6w. Tp smlm doktor ckp takde nmpk apa lg. Kantung pun takde tapi dinding rahim tebal. Doktor kata ni early pregnancy maknanya bukan 6w ke? Sy nervous smlm smpi tak tertanya habis ni baru berapa week. Doc advise dtg lg after 2w utk repeat scan. Doc ada tanya ada bleeding tak sy kata tak. Pesan kalau ada bleeding terus dtg check. Siapa mcm sy? Jadi kiraan minggu sbnrnya mcm mana? #firsttiimemom #First_Baby #tolongbantu

5 Các câu trả lời

Dont worry sis. Benda ni normal if kita pernah ada irregular period. Mcm sis cakap ikut lmp supposedly 6w tapi doc tak dapat detect lg kantung kan. Sbb persenyawaan tu lambat. Sama kes mcm sy. First scan time 6w tak nampak apa, 7w pun tak nampak apa, next scan time 10w. Tapi time 10w rupanya scan baby baru 7w dah ada heartbeat. Mula ingat blighted ovum or hamil kosong, means time scan 6w dulu embrio tu baru nak develop. Mmg tak nampak. So sabar k doa banyak2 in shaa Allah next scan dah nampak baby. Now sy dah 12w+ 😊 alhamdulillah. Ps: if lmp cth 10w tapi scan baby baru 6@7w. Beza 3w.. ada yg beza 4w.. benda ni normal as long week by week ada proses pembesaran berlaku its ok. yg penting baby sihat dlm keadaan baik.

3y trước

Faham, sy pun first baby ni. Excited n risau sgt kn. In shaa Allah mudahan awk n baby sihat je ya.

sy irregular period yg cycle panjang panjang, masa awal detect pregnant ikut kiraan LMP dah 6 minggu jgk tk silap, tp scan mmg tk nampak apa. lepas 3 minggu baru nampak, itu pun ikut size kantung katanya baru 5 minggu. bila irregular period, masa subur boleh jd lewat dr yg biasa, jd utk ada jarak 2-4 minggu tu normal katanya. apa apa pun kiraan EDD ikut bila dah ada bunyi jantung baby (saya repeat scan 3 minggu lepas dpt tau kandungan 5wks tu).

3y trước

aah mula mula scan tk nampak apa, cuma ckp tgk rahim menebal mcm prepare utk pregnancy. lepas 3 minggu tu nmpk kantung kecik je tkde isi lg. then another 3 minggu repeat scan baru ada nmpk mcm seketul daging gerak gerak menari with heartbeat

mcm sy lah...mse awal tau prgnant tu doc ckp 6w tp scan mmg xnmpk ppe...pstu lps bpe mgu p try scan tmpt lain bgtau period xteratur doc ikot kiraan scan...mse tu bru doc bgtau 6w sbb janin n heartbeat pon da nmpk...

3y trước

lepas 2mggu xsilap

yes awak samale kita. early pregnancy mgkin tarikh suburnkita lewat

3y trước

Yeke. Awk dh berapa week? Entah la sy pun ikut tarikh subur dkt Flo. Tawakal je.

mungkin cycle awak bukan 28 hari. mungkin 30 atau 31 hari

3y trước

Oh baik2. Sy tunggu lg 2 minggu scan nanti cm mana.