Folic acid & OBIMIN... Boleh ke makan dua2 ubat ni dalam sehari?

Sy 14week. Ubat new obimin (kk bagi) dan folic acid (beli farmasi waktu awal preggy). Boleh ke makan dua2 ubat ni pagi makan obimin malam makan folic acid? Atau folic acid tu dh kene stop ya? Mommy2 boleh bantu sy tak? Sy first mom Setakat ni sy makan dua ubat ni je.. dan minum susu hl.. #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #firstbaby #ingintahu #bantusharing

10 Các câu trả lời

kandungan dlm obimin tu dah lengkap sekali dgn folic acid. sama juga dgn zincofer. sbb tu bila doc dah tak perlu consume pil hematinik bila dah tukar ke obimin atau zincofer

12mo trước

bergantung dgn individu juga sis. kalau sy memang tak boleh telan zincofer. warnanya merah buat sy lebih takut nak makan. ok la kalau sis boleh makan,tp tt dah ngam dgn obimin,jd jika tiada masalah tak perlu tukar ubat. kecuali jika doc yg arahkan. tp biasanya doc akan tukar ubat jika hb masih kurang walaupun makan ubat setiap hari.

sy makan obimin start 4week beli kt farmasi now dah nak masuk 17week. time jumpa doc tanya klu perlu ambil apa2 vitamin, doc kata xyah sbb dlm obimin tu dah lengkap.

Kalau mkn obimin dh xperlu mkn folic acid yg awal pregnant tu sb dlm obimin tu dh ade folic acid

tak perlu mkn serentak dlm obimin dh ada asid folid melainkan doctor yg suruh awak mkn

Makan obimin sahaja. No need makan folic acid lagi. Double dose nanti

Obimin ni boleh minta ke kt kk ? Sapa pernah mkn ? Muntah tak ?

12mo trước

xmuntah ..

Cukup mkn obimin je sis. Sb obimin dh complete dh.

Obimin dah ade dah folic acid dlam tu dah complete

dalam obimin dah ada folic acid. cukup makan tu je

maaf obimin tu apa fungsi nya?