hai mom i new mom anak sya bru umur 5 bulan lebih permpuan tapi rasa berat badn dia kurng 7kg susu

susu apa yang buat naik kan berat bdn , minum susu s26gold dia berkahak skrng dah tukar frisolac biru tu tpi bb baby mcm x naik banyak sedih bila tengok ank nmpk kecik tak mcm ank orng besar

5 Các câu trả lời

Hi mom. Tak perlu bandingkan anak kita dgn org. Just tgk graf baby belakang buku je.. anak sy 6 bulan 5 hari smlm checkup 6.2kg and yes berada di garisan putih which is berat, tggi, bmi dia semua ok normal. Kesian baby kalau kita duk aim nak gemukkan dia. Tak risau ke anak obes? Nnti susah dia nak buat aktiviti fizikal. Anak sy 5 bulan dah boleh merangkak. Skrg 6 bulan dah fasa nak berdiri je.. meniti tepi2 playpen dia.. sy terbayang kalau anak sy gemuk mesti susah dia nak bangun sbb tak larat lg 😅

Anak Sy premature bby tau lahir tak cukup bulan berat 2.6kg cukup2 sahaja bulan pertama mmg berat tak naik dgn kuning nye tk hilang smpai 21 hari last sy tukar susu ke neosure similac sekarang bby 6 bulan 9.4kg berat alhamdulillah berak semua ok tp sis anak kecik ke besar tk kesah janji baby sihat alhamdulillah

first sekali. check buku bby...tgk kt bhgian graf berat bdn..line dia kt area kuning x? klu ya, means btul bby kurang berat. klu line kt area putih, means berat bby ok. apa tujuan nak bby berfizikal besar? fizikal ank xpenting, yg penting ank sihat dlmn. ank tak kerap sakit, aktif.

4mo trước

okey baik sis trima kasih atas saran semua nya

Jgn la sis perasaan mcm tu. Takleh bandingkan ngn anak org. Genetik pun tak sama. Ada anak org tinggi. Ada anak org jenis petit tapi tembam. Asalkan anak besar ikut graf cukup dah. Baby tak perlu gemuk pun. Cuma perlu sihat

4mo trước

ye sis i stres sebab adik ipar i selallu ckp ank kecik je badn tu suruh bagi mkn awal2 , sebab baby pun aktif je alhmdulillah sihat tpi tu la bnyak mulut kan

selagi bmi normal tak perlu risau sis.. anak semangat2 ni nak dukung pun rs nak tecabut pinggang 😂

4mo trước

pahammm.. kalau dia cakap kurus cakap je, kurus takpe.. asalkan sihat alhamdulillah kdg camtu lah sis org tak thu nak komen apa semua benda dikomennye.