Supliment ikhtiar hamil?

Supliment apa yg moms consume wktu ikhtiar hamil??saya kawin bulan 12/2022 ..tpi usaha utk ada anak waktu bulan 1&2/2023..skrg 27/2/2023 uzur dtg awal plk🥺!!gagal lagi!!sy consume folic acid je!!cuba suggestkan supliment yg moms consume and menjadi!

18 Các câu trả lời

Amalkan gaya hidup sihat. No stress. Bila terlalu mengharap, pun boleh trigger stress. Enjoy honeymoon life je dulu dgn suami. Masih awal utk stress sbb belum pregnant since puan pun baru je kawin. Selalu track down period cycle so bila sampai je waktu subur, kerapkan bersama dgn suami. Consume folic acid boleh membantu tp bukan pasti akan pregnant. Kalau consume supplement lain pun belum tentu lg. Sy x consume apa2 pun sebelum pregnant. Sy pantau waktu period sy sbb sy jenis irregular period so memang susah nak tau bila waktu subur tu. cuma sy kerapkan waktu bersama suami bila x period. Then tau2 je dah pregnant. Yg penting jgn stress atau terlalu fikirkan nak pregnant.

Lifestyle tu penting kot rasanya. Saya pcos both ovary plan nak anak april 2022, june 2022 pregnant tp gugur 10w. Pastu sepakat laki bini nak rehatkan rahim xnam pregnant dlu for 6 months. Dlam 6 bulan tu kami mkan yg elok je, suami pun stop rokok terus, dia pg gym hari2. Saya bnyk mkan buah, susu kambing fresh, sayur. After 6 month iaitu awal bulan 2 ni kite sepakat nak anak . So saya buat la opk jumpa waktu subur. Skrng pregnant dah nak msuk 4w. Berjaya dlam cycle pertama.

2y trước

ouhh ..wktu subur sis buat time bila je?

Assalamualaikum. Maaf lari tajuk. Nak tanya ni firtstime saya period 2x dalam sebulan, awal & akhir bulan. It’s normal? Saya period 5-10/2, seminggu selepas itu saya on trek (hiking almost 30km in 2days).Balik dari hiking tu saya period lagi 25/2. Sebelum2 ni darah keluar sikit2 je, kalini dia keluar banyak and penuh tak macam selalu. 2@3 harini sakit dekat tempat biasa sengugut tu. Pinggang blkng pun sakit, rasa letih.

2y trước

Period puan jenis regular atau irregular? Kalau jenis irregular, normal kalau period 2x dlm sebulan. Tp ni puan ckp first time kan. Mungkin sbb hormon x stabil kesan daripada aktiviti lasak mcm hiking tu. Kalau rasa mengganggu, boleh rujuk pakar O&G.

Sy try iron folic amway lagi satu fhm org bru kawin ni, kita jgn target asek nak lekat je yee itu pun salah satu boleh kita stress, bila kita stress pun susah lekat..usaha tawakal doa. Jgn terlalu berharap. sbb sy dulu bru kawin pun berharap sngt..pastu sy redha, dah tak berharap. lepas tu allah bg rezeki. kadang allah tak bg apa yg kita nak sngt. dia bg lepas kita redha dan tak berharap

Saya tak amalkan apa apa suppliment. Saya dan suami amalkan gaya hidup sihat. Sepanjang rancang tu, kami elakkan fast food/ junk food, kami bersenam, dapatkan rehat yang cukup, elakkan stress dan saya track hari subur. Alhamdulillah 2 bulan lepas tu ada isi. Sekarang anak dah setahun. Lifestyle kami masih lagi sama.

Folic acid takde kene mengena utk ikthiar hamil. Lg 1, jgn stress sgt fikir nak anak cepat. Santai2 je.... Stiap bulan nanti lps abes period, terus test opk stiap hari, dapatkn waktu subur. Bila jumpa wktu subur, terus bersama haritu. Jgn hold. Bdn pun takley penat, pesan kat husband jugak.

Jgn stress je.. Dan husband boleh Cuba brand himalaya spemen tu.. Sy suruh hsbd try.. X sampai sebulan, alhamdulillah rezeki.. Selain tu try waktu bersama masa waktu subur... First 3 hari berturut2 then 2 hari sekali or selang sehari.. Semoga ada rezeki

Sy x amal apa2 supliment , 4tahun TTC dan pcos , dah putus asa jga ,bulan 10 kwn blik umrah bawa air zam2 dan kurma ajwa , sblm mnum air zam & mkn kurma , sya berniat nk zuriat, alhamdulillah , awal bulan 12 sy dpt tau sy pregnant 7mnggu ☺️

Awak amalkan makan sayur sayuran hijau sahaja setiap hari, bersenam, kurangkan pengambilan gula minum manis tu kurangkn la, fast food, seafood pun kurangkn makan buah delima.. Folic asid makan la.

Jangan stress sis. Kalau Allah berkehendak tu, makan ada lah. Kalau belum lagi, maka belum lagi lah. Just follow the flow. Its will come when the right time.