makan pedas

stress la saya bila husb bising saya makan pedas, langsung tak boleh ke ? sbb saya mmg jenis tahan pedas & makan pedas tp i know la now prgnnt ni takda la smpai tahap pedas gila parah i makan, saya tgah makan masa tu jgk dia nak marah2 saya, skurangnya hormat la saya tngah makan, sambil2 tepuk peha saya kuat pulak tu sbb marah trus putus selera saya wktu tu, stress betul laa, sbb saya tahu saya tahan and tkda always pun saya makan pedas tu, bknnya pg ptg mlm saya mkan pedas, skali skala je, tu pun td saya mkan sikit je, trus dia ckp nnti bby cacat klau mkan pedas, trus sentap hati saya bila dia ckp mcm tu terus lari ke dapur ? sbb tu saya lebih suka balik kg, sbb my mom je tahu saya mcm mna, saya tak boleh klau husb marah2 mcm tu mmg saya kuat terasa hati dgan dia time2 prgnnt ni hmm

42 Các câu trả lời

sama la suami sy marah . dia ckp nanti keluar anak muke merah akibat pedas . tp cuma itu nye sy berselera . nasi ? mmg nak muntah bau pun tk tahan mcm basi . sy suke ramen dgn maggi pedas . lepastu sy fikir balik demi anak . suami bg sesekali je mkn tp ramen yg tk berapa pedas warna pink tu je.

5y trước

muka merah ea 😂 diorng ni prcaya sngat tgok mcik google tuu, saya fhm husb marah tu sbb dia care dkat kita and bby, kita pun sama msti nk ank sihat sempurna, tkda ibu bapa yg nk ank dia sakit kan ☺️

Sy pun suke makan pedas. Sy penah tnye doc doc ckap xde pantang ape2. Cume kalo bleh kurangkan sbb biase preggy mom mudah kene heartburn. Sy rse xde effect kt baby pun. N sy pun br lpas buat detail scan alhamdulillah baby sihat. Buleh mkn tp berpada2 kut sis sbb tkut heartburn tu je lah.

5y trước

iyee sis sbb saya tahu la saya mkan tak kerap sngat, saya cuma trkilan sbb dia marah saya time2 kita makan trus putus slera mkan saya, sdih hati saya sis 😔

Ya allah..jaga la mulut suami awak tu mulut jgn lps ckp pasal baby..mintak jauh la terkenan tu..hmmmm..biasa la org ngndung nk mkn ape mkn la...tp awak mkn pedas xkena pedih ulu hati ke?saya dlu mkn kari sket ke sambal sket ke teruk kne pedih ulu hati..dr ank no.1 sampai no.4

5y trước

sronoknya, saya hritu mmg klau tak nk balik kg da sblum arahan pm, tp tak sempat trpksa la dduk sini je 😩 hmmm tq sis atas nasihat

Boleh makan makanan pedas sis, tapi jgn selalu. Kurang elok. 🤗 Takut perut yg tak tahan walaupun tekak tahan. Boleh kena cirit birit atau sembelit. Cirit birit pula bahaya untuk ibu hamil sebab kalau serious boleh sebabkan dehydration.

Sy awl2 mngndung dlu suka pedas..mkn cili api.. Mkn nasi gigit yg mentah pon jadi lh..aslkn pdas.. Tp bila dh msuk 5 bln tros x blh mkn pedas..dh strt pedih ulu hati smpai muntah2..skrg 9 bln dh xmkn pedas2 mcm tu... Jga perut..😅

5y trước

uish saya suka pedas pun tapi tak brani lg nk gigit2 cili mkan mcm tu 😂 saya klau asam pedas hirup hbis pun ok tp cili mkan mcm tu auchh tak brani hihihihi

Sma la sis sy pon kl tk mkn pedas rsa tak sedap mkn..tp husbnd slalu bising igtkn je jgn pds sgt,igt baby dlm perut etc kl seorg je blh nk pds sgt pon..so kurgkn sikit la mkn pds tu kesian jgk ngan baby dlm perut

bgtahu je "percakapan kita ni satu doa. lebih2 lg kita ni mak ayah dia". tak elok sebenarnya cakap centu, sbb tu saya marah sangat kalau suami ke atau sesapa bg fakta mengarut pasal anak saya. takut termakbul plakk

5y trước

itu laa saya tanak la gduh mulut gan dia sbb apa yg dia ckp tuu, tkda pulak saya jmpa fakta ibu mkan pedas boleh akibat ank dlm kndgan cacat, tkpa la sis mybe husb saya trlalu care pasal bby kot, mklum la ank first ni bnyak bnda jgk dia kena ambil tahu about emosi masa prgnnt ni saya fhm dia ambil berat, kdang2 saya mrjuk dia dlu yg cuba untuk memujuk saya, sbb tu skrg klau dia marah saya diam je tanak brbalah mulut ☺️

Boleh makan. Ikut selera puan. Sy awal pregnant mmg suka pedas2. Lepas trauma asik makan muntah sambal pe semuanya.sy avoid dr ambil makanan pedas sambal dan berminyak semua. Tekak so far masih xboleh nk menerima.

5y trước

ohh i see, saya alhamdulillah tkda la smpai pedih ulu hati semua tuu, so far bby pun ok je sis sihat2 je ☺️

Saya dari first sampai laa sekarang 22 week makan pedas kadang2 husb marah saya makan pedas , saya bg alasan bkn saya yg nak makan , baby yg nak , baru husb bagi tuh pun geleng kepala dia 🤣🤣

5y trước

Yup.. pki alasan baby nak😁. Suami sy pon sm smua dia jaga. Tak boleh mkn ni, jngn minum tu tp kalau sy ckp baby nak trus dia bg tp sikit ja😁

Masa pregnant anak first sy selalu makan pedas..sampai suami yg kuat pedas pun tak tahan..alhamdulillah baby sihat sempurna cuma kita jelah kerap rasa pedih kat ulu hati sebab makan pedas

5y trước

Kalau macam tu makan waktu tekak betul2 terasa nak jelah sis..selalu sangat husband cakap macam tu pun tak elok juga sebab kata2 kita tu kan doa juga