Klau anak speech delay nk buat mcm mana ye.

Speech delay

10 Các câu trả lời

mcm sy dlu therapist nasihatkan bykkn bg ank mainan sensori contoh mcm buku2 yg blh kita beli dkt book xcess byk buku sensori sesuai dgn umo ank kita. belikan ank mainan yg boleh tiup contoh mcm wisel..rekoder..belikan mainan yg byk guna sentuhan dan blh ada bunyian ..kalau dkt rumah boleh juga guna beras tuk ransangkan motor skills ank.tanam mainan dlm beras nnti anak akn main dengan beras.tu pun bgun tuk anak dr barangan trpakai pun blh buat mcm2 aktiviti tuk ank..disini sy bg contoh aktiviti sy buat dgn ank.. alhamdulilah lepas dr buat ni smua..dia byk berckp..puan blh try..mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

2d trước

ni antara aktiviti sensori yg sy buat tuk anak..dlm ms yg sm nnti ank dh mula excited nk bercerita apa dia sedang buat..bila kita buat aktiviti ni bersm

1. Teruskan berckp dgn anak mcm biasa 2. Ajar dia basic sign language dulu kukuhkan pra pertuturan spt lambai tgn, angguk geleng, menunjuk dgn betul 3. hantar terapi speech diluar cth mcm Aisyah Kassim Academy 4. buat urutan oral sekitar area mulut. Tgok tutorial di Utube. 5. pergi rawatan alternatif lain spt urut saraf ( rawatan urut saraf totok Toyyib atau Aktif Otak di Bukit Jalil) 6. Banyakkan permainan sensori

mungkin awak kena banyak bercakap dengan dia. Kalau awak tengah tengok cerita kanak kanak ke cuba ulang banyak kali dialog tu kat anak awak. Pergi mana mana pun cuba explain tu apa tu apa insyaAllah lama lama dia akan cuba. Cuma jangan terlalu paksa dia untuk bercakap, takut dia stress.

2d trước

Jangan putus asa tau!! 🥰❤️

Boleh refer doktor kat KK/swasta, atau refer private therapy pun boleh. Ni saya share one of private therapy. Aishah Kassim (Speech Pathologist). Boleh click kat website link tu https://aishahkassim.com/

klu sis mampu, bley peg hospital swasta/therapy center.. Klu x, ikut je plan Dr pakar gov.. stiap kali checkup kk, sis ade tnye/inform nurse x anak ade speech delay?

umur anak berapa tahun sis? kerapkan bersembang dgn dia. involve kan anak dalam setiap aktiviti kita bt contohnya masak, berkebun, mewarna dan lain2.

umur brp skrg? ada beberapa therapy utk speech delay. tp parents wajib main peranan.

3d trước

kt rumah ank ada nyanyi2 lagu kanak2 x?

Bawa pegi kk minta refer pakar kanak2. Smoga dipermudahkan. Amin amin amin

dah consult doktor? betul speech delay? doktor tak refer therapist ke?

kene kerap bercakap dgn anak.. selalu interaksi