Selesema & Batuk

Hi, soalan saya mungkin nmpk kurang cerdik utk sesetengah org, just nak tau experience mak2 lain, ank selesema & batuk akan baik selalunya berapa lama?ank jarang sakit..1tahun pertama kali dia selesema & batuk.. Dah pergi 2,3 klinik tapi x nmpk kurang..

9 Các câu trả lời

sy tak rasa soalan ni kurang cerdik sis. Soalan ni lah bagus. Memang ada anak yg jarang sakit tp sekali dia sakit nampak macam teruk tp lepas sembuh dia susah nak kena lagi. anak selesema batuk,kalau anak sy mungkin seminggu atau lebih. Biasanya doc bagi antibiotics utk dihabiskan. Kalau antibiotics dah habis anak tetap tak sembuh,kena jumpa doc lagi. kalau sembuh takpe. Biasa doc sy pegi ckp mcmtulah..mesti habiskan antibiotics. Satu lagi kata orang kalau anak selesema,bila mandi jangan basahkan rambut dia..katanya lah..sy tak tau sahih atau tak. sebab kadang sy buat kadang lupa kita dah bagi habis mandi. Semoga anak sis cepat sihat ya😍❤️

2y trước

sblm ni penah tanya soalan sis , tp jawapan yg sy terima bt sy down .. mula dpt title 'mak' kdg² tu blur tetiba .. bila dh tahu, kita tahu next step tu apa kne bt .. sy tahu niat org yg bg komen tu baik ..tp xpela ..sy maafkn..nk tanya mak jauhh .. aamiin ..tq sis atas doanya ..semoga yg baik² kembali kpd sis juga.. a'ah doc pun ada kata cmtu juga..ni tgh on antibiotic tgk minggu ni cmne ..selesema dh kurang sikit .. batuk je x ok lg ..

bagus soalan ni puan.. ada bnyk petua utk baby bwh sthun yg selesema.. mcm ank sy, sy akn bg mandi suam waktu dhuha(sunat).. klo boleh xperlu basahkan kepala baby.. lps mndi sapu vicks baby(warna pink biru) kt bhgian dada n blkg dada baby.. waktu sblm tdo ltk bwg putih yg dibakar n dilumur bersama olive oil(mnyk baby pon boleh).. sapu bhgian batang hidung,dada, pelipat kaki, bwh ketiak.. selawat n doa semoga Allah beri kesembuhan🤲🏻☺️

2y trước

alhamdulillah.. xpe nnt klo ade bl.. standby siap2 kt umh.. kt shoppe pon ade jgk tu sis

Hi mommy. Its okay bertanya untuk kebaikan anak. Cuba mommy mandikan anak guna air suam atau kalau ada water heater biarkan anak mandi sambil shower terbuka bagi wap air panas tu memenuhi bilik air. Mandi jangan terlalu lama. Agak² beberapa min bawa anak keluar lepas tu akan nampak hingus anak meleleh. Terus sedut guna nasal aspirator dan beri anak makan ubat selesema yang dipreskripsi oleh Dr

2y trước

tq sis ..alhamdulilah dah kurang selesema nya ..batuk je x ok lg..

anak saya pun baru ja hilang selesema.. saya letak air suam + sebiji lemon yg dah dipotong dalam besen. then biarkan dia main dalam besen tu dlm 10 min.. selalunya klu dia demam or selesema mmg cara ni ja kami buat.. klu teruk sgt.. saya guna saline water picit dlm hidung dia

2y trước

tq sis , ada try juga..alhamdulilah nmpk kurang selesemanya ..batuk je ada lagi..

Sekarang ada jual balsem bawang putih,masa anak buah sy batuk selsema ,adik sy just sapu balsem tu,batuk kurang selsema pun kurang,puan try cari balsem bawang putih tu,sapu dekat batang hidung,dada,blkg,tpak kaki,inn shaa Allah...

2y trước

tq sis .. alhamdulilah dh kurang selesemanya ..batuk je x ok lg ..

anak sy. pgi sy mandi kan air suam, lepas mandi sy sapu vick yg kaler pink urut blkg, dada dan sapu pada tapak kaki.malam sy buat minyak bawang putih. alhamdulillah tdo nyenyak

2y trước

tq sis , ada try cari kt farmasi ..dah sold out .. so far selesema dah kurang ..batuk je x ok lg ..

2ulas bawang putih buang kulit , bakar atas api .. kemudian campur dgn minyak baby oil ..sapu je bagian badan belakang ank..

2y trước

tq ye sis

anak saya pon sama tgh selsema batuk. lama da selsema. lap hingus smpai luka hidung 🥲🥲

2y trước

nightmare mak2 bila ank x sihat .. semoga lekas sembuh jugak ..

saya suka spray lpas tu klu meleleh kluar boleh sdut guna nasal aspirator.. cpat sikit

2y trước

tq sis .. ada beli ni dan guna, alhamdulilah beransur pulih selesemanya ..tinggal batuk je belum ok lagi ..