Boleh suggest tak cara nak dapat kontraksi teratur?

Hi slmt sejahtera, sy first mom jadi sy xtau sgt bab bersalin ni... sy dah 37 weeks 3 hari... tapi blm ada tanda ii bersalin... kawan sy byk sudah bersalin walaupun due mereka lagi lmbat dari saya... setiap hari sy exercise, yoga, berjalan serta naik turun tangga... tapi knp blm ada tanda nk melahirkan ya?

17 Các câu trả lời

Saja nak share pengalaman saya. Saya pun first mom. Hari ni cukup sebulan saya berpantang. Spatutnya due 19/9 tapi bersalin 4/9 (37w6d). Saya ada GDM. Jadi xleh overdue. Kalau tak kena serah diri. Lagi takot. Memang doa ja bersalin awal. Masa nak dekat 37 minggu tu, jumpa doktor. Doktor pesan dah boleh pilih tarikh dan sembang dengan baby hari². Cakap dengan baby bila kita nak bersalin. Saya pujuk baby hari² bila nak bersalin siap suruh bagi hint yang ketara kalau nak keluar.hehe. Sebab saya tak ada pengalaman dan tak tahu macam mana tanda² tu. Masa 37 minggu. dah start rasa sakit area bawah. 37w5d tetiba air ketuban pecah. Esok tu bersalin. Alhamdulillah. Walaupun xkena tarikh yang saya cakap dengan baby, tapi beza 2 hari ja.😊

12mo trước

wah syukur slmt bersalin... best dgr cerita awak

Hii mommy..belum masa bby nk keluar lg tu....sy 1st n 2nd bby keluar 38w ..3rd keluar 40w+2d..sy xsenam pon..just buat kerja surirumh je..jgn risau...1st time biasa lambat sikit..time contraction tu pon lama ..sy beberapa hari rasa sakit tapi xnk g hspital lg..sakit sikit then hilang..bila rasa sakit makin kerap baru g hspital..smpai sana bukaan dah 7cm .4jam kemudian baru bersalin ...1st pengalaman bersalin memang xdpt lupa🤗 keluarla bby girl 2.9kg..just sharing#😊

12mo trước

wahh bestnya dapat bby girl🤭

baby sy keluar pada hari ke 2 pada minggu ke 40.. ikotkan pada minggu ke 40 kene serah diri kat hospital, tapi time tu takde bukaan lagi.. rupa2 nye time dieorg check bukaan tu, dieorg dah tolong bukakan sikit jalan untuk sy.. lepas tu hospital bagi tarikh baru untuk serah diri.. rupa2nye balik dari hospital tu baru rasa tanda2 nak bersalin.. tahan 2 hari baru g hospital😅.. rupa2nye baby nak keluar 23/09/23 .. 40 minggu 2 hari..

12mo trước

wah seronok dia dlm perut🤭

Saya ank first mcm ni jgk sis, langsung xde tanda nk brsalin..cuma tngh mlm tu perut rasa sakit sngat..sy kejutkn husbn minta bawa pegi kcemasan, tp misi sruh pegi labor room terus, sampai sna misi seluk cek bukaan dh 5cm 😂 sejam lepas tu dh start contraction yg kaw2 😂 air ketuban pn dr yg pecahkn 😂 klau sis rasa baby masih aktif brgerak, blm lg tu sis..tp klau baby jarang2 dh bergerak, better terus pergi hospital cek

12mo trước

baikla sis🤭

saya pun macam sis haritu. tersangat risau bila la baby nak keluar. macam macam exercise buat. tapi mommy kat asian parents ni sangat membantu dan bagi tahu saya “baby akan keluar bila sampai waktunya”. sehari sebelum saya berjalan jalan dalam mall. and time tu da rasa da pun contraction tu. tapi masih berjalan. esok nya terus bersalin 39w4d. semoga dipermudahkan urusan sis

anak first saya keluar 39w. yg ni mcm2 sy buat. hampir setiap hari berjalan , naik bus pg sogo, pg mall , naik lrt ktm. anak kedua saya keluar 39w1d. yg ni x buat ppe sbb kene hadap heartburn, xleh bediri lama, perut asyik mengeras. nak berjalan pon malas plus time tu PKP. mmg brg baby semua beli online. dia depend puan. puan kene positif . insyaAllah dipermudahkan.

nk tnya juga kalau time pregnant xbuat exercise, jln susah nk buka ke?😅sy awl pregnant bnyk rehat baring je sbb prnah ada sejarah miscarriage.plan dah hujung2 trimester nk exercise sekalinya masuk 3rd trimester sakit tulang pelvic tu nk jln pun susah, mencucuk rasanya🤣dan spnjng pregnant pun sy xbersama suami sbb tkut 😅😅risau pulak nnti jln lambat buka

sy sehari sebelum kena serah diri air ketuban pecah :) terus pergi hospital... relax tenang...sabar okay...lain org lain gaya dia...ada yg cpt ada yg lmbt...ikut rezeki masing² :) asalkan baby sihat...jgn terlampau push diri okay

12mo trước

alright mom, thank you

kerap bersama suami. sb air mani bleh mempercepatkan utk bsalin dan memudahkan.. klo boleh dekat2 due tu hari2.. klo penat suh suami layan diri..🤣 utk selusuh.. lagi pun nti dorg kna pantang lama nti lps bsalin. so bg je la buat bekalan..🤣

Untuk normal delivery 38w6d means 9bln 10hari ngam. Kalau 37w mmg bby dah matang.. tapi kalau belum enggage kepalanya ke bawah, u tak blh buat apa sis. Ada yang smpai 40w pun blm branak. Sokay, ada masa lagi dlm 3mggu sblm 40w. No worries sis.

12mo trước

Mmg doc cakap.. engaged dh kepala ank? Awk blh rasa tak kepala ank kt bawah.. kalo blh rasa, tu pun dh tandanya. Tanda2nya ada contraction darah, air, leaking or mengeras. Tu dh tnda2 jgk.