LUKA EPISIOTOMI

Slm.. nk tnye ibu2 y pnh mngalami luka episiotomi brapa lama ye masa y diambil untuk luka pulih sepenuhnya.. sy dah bpantang hari ke-20 tapi luka msih belum sembuh sepenuhnya dan kdg2 rse sakit di bahagian luka.. n darah nifas skrg nie bwarna coklat kuning2.. adakah normal?

1 Trả lời

Wsalam. Sy hari ke 30 baru lukanya oke. Sakit yang macam mana sis rasa ? Sakit macam ketat atau macam bengkak ? Kalau rasa ketat tu maksudnya tisu tu sedang bercantum untuk sembuh. Kadang² rasa gatal. Elakkan makan makanan yang boleh buat lebih gatal. Makan je vitamin c atau buah yang boleh cepatkan proses penyembuhan luka.