down sindrom

slm mommies.. sy nak tanya.. pernah tak sewaktu scan doc cakap kemungkinan anak down sindrom d sebabkan ketebalan isi di leher? siapa ada pengalaman jom la share.. sy hope sangat bnda tu just salah scan or baby salah posisi ke ape😞😞😞 sy takut sangat.. doakan sy semoga ada keajaiban nanti semua tu salah...😢

11 Các câu trả lời

salam sis.. sy tak ada pengalaman ni, tp makcik sy pernah menetap di luar negara dan doktor di sana beritahu yg anak dia kemungkinan besar tak sempurna (cacat) sebab ada benda yg terpanjang dlm otak baby tu (masa scan).. dia mengalami tekanan yg teruk sebab semua org (suami,keluarga suami, doktor dan sbgainya) menyuruh dia menggugurkn kandungan. diorg kata kasihan kat baby kalau lahir tak sempurna. tapi, mak cik saya tekad dan nekad, dia kata dia boleh rasa bayi dia sihat dan sempurna, dan kalau tak sempurna pun dia akan jaga. Alhamdulillah bayi lahir sihat sempurna pada tahun 1997/98. masa bayi dia lahir dia duduk sejam je di hospital. dia tengok baby dia sihat sempurna, dia terus bawa balik, dia kata doktor semua dah gila, nak bunuh baby dia. Alhamdulillah smpai skrg ok je cousin sy tu. (point sy kat sini bukan nak kata doktor tu tak betul, tp berserahlah pd Allah. Allah lebih tau yg doktor tk tau. byk2 kan doa ya sis. sy pun doakan anak sis lahir sihat sempurna. semoga menjadi anak yg baik, dan membawa syafaat kebaikan kepada sis dan keluarga. semoga sis tabah menghadapi apa jua ujian sis dan semoga semuanya dipermudahkan.

10mo trước

mcm cite hindustan tajuk mimi

maaf sis, sy xde pengalaman.. nk ckp jgn fikir sgt, kne fikir jugak untuk persediaan mental kita tp apa yg bleh kita buat hny doa.. ujian sy pulak waktu buat nt scan, alhamdulillah, baik. tp skrg sy dh xde air ketuban (anhydramnions), alhamdulillah, baby masih ada heartbeat.. doc dh gtau risiko kmungkinan yg sy akn hadapi tak kira sama ada baby survive atau tak, dua2 tetap ada risiko.. serius mcm2 sy fikir smpai skrg... sy pun cm sis, sgt bharap ada keajaiban.. semoga sama2 kita kuat, sabar, tabah n bdoa agar baby kita sihat..

Ktebalan isi di leher? Sy la tu kot. Tp dulu2 dokter yg smbut lhir sy xpggil down sindrom. Zaman skrg je hbis bnda down sindrom. Elok2 je sy hdup.. Cuma.. Yela leher nampak lebar drpd org normal..

3y trước

Kalau tngk skilas tu xnampak apa pun.. Tngk lama2 bru prsan leher tu lebar.. Time sentuh mcm biasa je.. Xada la isi glebeh mcm lemak perut 🤣

Puan dh buat NT scan ke? Sy buat Nt scan kat klinik private utk kesan masalah baby antaranya DS ni la.. Dr kesan melalui lebihan cecair klu x salah sy... Sy buat time 14w haritu...

3y trước

Lps buat tu baby x ada pape pun.. Dia mcm kita buat scan biasa tu je..

By NT scan ? Normally doctor will recommend 2nd option to double confirm it’s call NICT test = blood test . Accurate 90% . Quite expensive test cost rm2k++

semoga baik2 aja..doa banyak2. boleh buat NT scan, dia akan tgk bahagian tulang hidung. selalunya baby sindrom down dia xde tulang hidung.

Hi sis, boleh sy tau anak sis mcmana ye skrg? Sbb sy buat details scan, doc detect ketebalan leher tu jugak

Maaf sis saya takde pengalaman mcm tu. Mungkin sis boleh pergi klinik lain utk dapatkan second opinion.

sy pun x de pengalaman.. cr second opinions... dan doa byk ...semoga dipermudahkan. aamiin

semoga Allah mudahkan urusan awak.. amiin