Tumbuh isi baru pada luka episiotomi

Hi skrg sy sudah bersalin 53hari. Bersalin secara normal vacuum + episiotomi tahap 3. Skrg benang dan jahitan sudah ok cuma sy perasan ada lebihan isi fresh(warna kemerahan tapi tak berdarah) bahagian dalam vagina mcm sy bulatkan dlm gambar. Adakah normal? Apa perlu sy buat? Sy risau sangat. Tq yg sudi jawab. #ingintahu #pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

Tumbuh isi baru pada luka episiotomi
10 Các câu trả lời

sye pun ada .. masa 2 bulan habis pantang, rasa mcm ade bnde terkluar kt bawah.. risau takut kluar tombong. tengok kt cermin, nampak macam isi daging, wrne merah.. mase tu tk tahu la tu isi.. mmg risau lah mase tu .. risau trlajak punya psal, sye pun gi klinik swasta nk cek okey ke tak luka jahitan. doktor sana siap masuk muncung itik kt bawah nk tngok ape masalah .. doktor kata nurse yg jahit luka bawah tu amik isi bnyak time jahit, jdi yg terkluar tu isi yg lebih dlm tu.. tnye lah doktor time tu, nk wat cmne dngn isi trlebih tu .. doktor kata biar mcm tu aje.. nati bersalin plak, isi lebih tu nurse potong .. tak tahu la bleh hilang ke tak .. harap² la boleh hilang ..

Sis benda ni rasa mcm ketul bulat ke? Sbb sy pun rasa mcm sy ada tp takut nak tengok 😭 bila cuci dalam tu mmg rasa ada lebihan yg terkeluar tp tk berdarah pun. Takut nk tanya doc

9mo trước

Tak bulat sis tp dekat jahitan semua keluar isi merah2 tu bila duduk rasa sikit2 tp xsakit lah

Bila tengok dan baca pengalaman luka bersalin normal ni rasa bersyukur sebab Allah bagi czer. Masa pregnant dah teruk jd agaknya lepas bersalin Allah bagi senang la sikit

9mo trước

sama sis.. saya time pregnant pun takut sgt klau koyak tahap 3.. kena czer tu memang takut tapi lega bab koyak2 ni.. alhamdulillah luka czer sembuh cepat wlaupun makan je semua benda.. cumanya saya jenis nak anak 5.. klau next pun kena czer jgk, mmg tak la dapat 5

i sekarang bersalin dah 78hari, and bila basuh bahagian dalam pun rasa ada isi macam ni 😭takut tapi ada yang cakap dia hilang sendiri nanti

Sblum ni saya pun perasan ade isi dlam vagina juga. Saya pun ade episiotomy. Skrng hari ke-50 xtengo lagi sbab risau masi ade.

saya dulu pun mcm gitu jugak.. tapi lama² akan hilang dgn sendiri.. dlm 6 bulan jugak baru hilang..

9mo trước

sakit dan masa 6bulan to memang xbley nk bersama. rasa mcm ade benda tertarik dan xbley nk masuk. bila paksa rasa sakit x tertahan.. sorry ye to dari pengalaman sya..

pernah kena jgk..tapi lama2 akan hilang sendiri. sy pon xperasan bila dia hilang..tibe2 je takde 😅

7mo trước

dalam 3-4 bulan dia hilang sendiri

lama lama nanti dia hilang sendiri..tak rasa pun bila bersama tu..

lama2 hilang sendiri