GBS ketika pregnancy

Hi sis semuaa, siapa ade pengalaman GBS ketika pregnant and semasa melahirkan dan baby ketika di lahirkan macam mana.. sy pregnant ke2 dpat detect GBS rasa luluh hati ni bila dokter bgitahu.. mase first baby takde pun gbs sec ni dapat detect.. selala baca kisah mommy² luar sana je yg kne gbs kalini tak sangka diri sendiri terkena jgk.. rasa sedih, takut dgn keadaan baby nanti masa dia di lahirkan ☹️ minta share plsss mommy yg mane ade pengalaman gbs ni.. rasa takleh terima plak, kita baca kt google bahayanya ade gbs ni.. ermmm

2 Các câu trả lời

sebelum bersalin tu, inform je berkali2 pada nurse dan doktor yg awak ni ada gbs, so that diorang alert dengan awak. doktor akan bagi antibiotics kat kita masa dalam labour room tu. once baby lahir secara normal atau pun czer, selalunya baby akan terus masuk wad/nicu, untuk di monitor oleh doktor.

5d trước

sy emergency czer hospital gov, masa tu nurse kata baby nafas laju so kena masuk wad. tapi bila husband pergi tengok baby, baby okay je takde wayar apa2. mungkin doktor just nak monitor je. hari sy discharge, baby pun dapat discharge walaupun ada kuning sikit.

Soal anak kena tahan wad tu bergantung pada situasi semasa. Anak saya tak kena tahan wad. Discharged sekali. My gynae told me, yang kena tahan wad ni selalunya sebab ibu tak sempat dapat antibiotic before labor.

5d trước

I see. Maksudnya first pregnancy tu awak tak pernah buat HVS la ya? Takpe, yang penting sekarang ni dah tahu. Masa labor nanti doktor akan on antibiotic. InshaAllah tak perlu risau.