Caj bersalin warga asing hospital gov

Hi sis nak tanya kos bersalin warga asing yg visa ikut suami berape ye di hospital gov??#seriusnanya #bantusharing #firstbaby #pleasehelp #firstmom

1 Trả lời

kalau ada sijil nikah original dari jabatan agama negeri( bagi yg muslim),dan utk yg bukan muslim mungkin ada juga sijil perkahwinan yg diikitiraf,caj perkhidmatan mana² fasiliti kesihatan kerajaan termasuk hospital,mengikut caj warganegara. tak mahal pun,lebih² lagi bersalin normal. utk caj warga asing pula,ikut pengalaman sy tanya jiran warga indonesia,dia bersalin normal duduk sehari dlm wad,dia kena bayar rm3000++. tp boleh buat rayuan utk bayar ansuran dan bukan sekali bayar. ada juga jiran lain yg bersalin czer tahun lepas,duduk wad 4 hari kena bayar rm4500++. tp caj bergantung pd hosp daerah masing²,kadang² lain hosp lain caj. mcm sy,bersalin 3 anak di hosp yg sama,jd caj pun sy dah agak,tak pernah bayar bil lebih dr rm40. paling mahal sy bayar rm38.50 utk bersalin pd thn 2014