Beranak normal tanpa ubat tahan sakit

Siapa sini pernah beranak normal tanpa sedut gas atau apa2 ubat tahan sakit dkt hosp biasa yg xda pakar ? Okay x ? Sy xda komplikasi apa2 maybe beranak hosp biasa ja. Doc ad bgtau xda ubat tahan sakit. Sy dgr mcm tu rsa tkot la xtau boleh tahan sakit ke x rsa mcm nk lari g hosp pakar pun ada. Apa pendapat korg ?? Skrg sy tgh warded.

5 Các câu trả lời

beranak kali ke-2 baru ni 30/5/24 request ubat tahan sakit masa bukaan dh 6cm. dh makin sakit tiap kali contraction dtg. tapi tak dpt.. sbb bukaan makin cepat sesedo dh 9cm 10 minit lps tu. sakit sgt menahan sakit yg dtg nafas sya jadi pendek2. nak push keluarkn kepala baby x lepas2. jadi doktor gunting utk bagi laluan kepala baby keluar. jahitan dkt 5 cm jugak huhuuu merasa la lagi kena gunting. up to you sis nk proceed bersalin situ atau ke hospital lain.

2t trước

Sy sis xdpt ubat tahan sakit lgsung smpai dah 10cm tahan sakit lst2 kena emergency czer baby berat 3.9 kg. Rahim koyak.

Saya pernah bersalin tanpa ubat tahan sakit tapi sebab sampai hospital masa bukaan 6cm. Secara peribadinya rasa sakit sebab tanda bersalin saya adalah contraction. Ada orang sama bilik wad dengan saya dia tak rasa sakit mana sebab dia cuma pecah ketuban je, tiada contraction. 😁

hospital biasa pun mesti ada ubat tahan sakit. kalaupun takde epidural, mesti ada option lain, nitrous gas ke, opioid ke etc. ubat2 tu tak perlu doktor pakar pun untuk bagi. cuba tanya betul2. kecuali lah kalau hospital tu pedalaman sangat daif sangat, maybe lah takde langsung 😓

2t trước

PCM pun takde? dahsyat sangat tu 😅

First time mom sini🙋🏻‍♀️ saya request ubat tahan sakit sbb air ketumban pecah masa di wad. Masa labour room pula nurse bagi gas sebab saya penat sangat dan bising. So saya rasa ubat2 tu penting sbb kita tak tau nak bersalin nanti sakitnya mcam mana. All the best 🤍

2t trước

Untung la. Sy xdpt pun smua tu.

ank sy 7 org.3 org bersalin kerajaan..sorg je sedut gas masa y sulong..y lain 2 lg x sedut..4 org swasta.tp bg sy lbh suka x sedut gas..atas orglh.insyaAllah sis moga d permudah

3t trước

x prasan plak sblm2 ni..mgkin kena cocok kot🤣..dieorg cume ckp nk jahit sikit.ank sulong jahit luar dlm.. bersalin ank y lain2 doc cume ckp kulit je luka sikit n ada y xkena jahit n ada y kena jahit..tu pun sikit je