induce

siapa pernah induce..blh share pengalaman x?

12 Các câu trả lời

pengalaman masa anak pertama. kena induce sebab over due... seminggu lepas due kena serah diri. awal2 nurse bagitau setengah orang induce tak sakit, ada orang sakit dan kalau sakit berganda2 dari bersalin normal tak induce tuu... harini serah diri, esok pagi masuk ubat pertama. 2jam kemudian, sakit macam senggugut, terus takleh jalan2, baring ja atas katil. makan tak lalu, sampai muntah2 hijau. orang nak pegang2 nak urut ka apa dah tak bagi. jalan still 2cm. keesokkannya masuk ubat ke 2, sakit bertambah2. berganda2. mintak ubat tahan sakit. dapat, tapi ubat tu cuma bagi mengantuk jaa sakit tetap sakit. jalan tetap 2cm. masa tu rambut dah macam hantu kak Limah pon dah tak kisah. keesokkannya doktor kata kalau jalan tak bukak lebih dari 2cm kena masuk ke 3. masa tu memang merayu2 kat doktor tolong la buat apa2 bagi jalan bukak sikit2... doktor tolong jugak sampai bukak 4cm... tak perlu masuk ubat ke 3, terus masuk lbroom jam 8pg. masuk drip bertambah2 sakit. doktor pecah ketuban sikit2. masa dalam lbroom memang meraung dah tak ingat apa. doktor suruh panggil suami ka mak ka kakak ka teman. tapi masa tu memang taknak jumpa sapa2 sakit tak tertanggung macam nak mati rasa. kejap2 doktor check jalan still 4cm. sampai 4ptg, still 4cm, terus emergency czer. masa anak no.2 seminggu sampai due still takda apa2 tanda. doktor kata akan kena induce kalau tak bersalin seminggu kemudian. sampai ke hari due yang doktor bagi, saya serah diri mintak terus czer. sebab saya taknak kena induce. serik. sampai sekarang masih ingat. trauma rasa.

2x masuk ubat. first msuk ubat sakit boleh tahan lagi mcm rasa senggugut je. cek bukaan baru 2cm. masuk ubat kedua dah rasa sakit yg amat. bergegar katil duk pgg. tp sempat lagi terlelap. bila terjaga terus rasa sakit. cek bukaan baru 3cm. doc kata pagi nanti kalau xde bukaan jugak masuk belon. ahh sudah. pukul 8pg nurse suruh siap2 masuk lr. lepas doc pecah air ketuban baru rasa sakit gila². rasa nak berak. tahan sakit dari pukul 8pg sampai 2.32ptg baru lah keluar seketoi baby boiii😘 berat baby pon 2.32kg🤭

4y trước

lepas masuk ubat, kena baring sejam dulu sis. tp saya aritu tak berjalan pon. duduk je kat katil smpai doc nk cek jalan. takde pulak doc atau nurse pesan suruh berjalan lepas masuk ubt tu😅

sy kena induce 2 Kali.. pecah air ketuban kt rmh tapi baby blom mok kluar.. trpaksa induce utk paksa baby kluar. start induce jam 3 ptg.. start kerap skit..yg tersangatt sakit then cek bukaan 5cm terus masuk labour room jam 8.. dlm labour room kena induce lagi.. utk cepatkn bukaan.. jam 9 lbih cek dh 8 cm. start la sesi meneran😁

Induce sekali pukul 7pg. Pukul 1 baru buka 2cm.masa tu tak sakit lagi. Start sakit pukul 3 cmtu. Pukul 5, bukaan 4cm terus tolak LR. Melolong sakit mintak czer kononnya. Memang tak dilayan. Pukul 7:28pm selamat bersalin. Pikir2 balik sekejap je sakit contraction berbanding dengan orang lain. Tapi rasa macam forever. Huhu

Sy pon double induce..8pg induce drip n pecah air ketuban...sakit sgt..sakit xboleh bawak bincang..tulang2 rasa mcm dipatahkan..3.45pm baru bersalin..tu pon sbb sy trjerit sakit sgt yg saya dh xtahan..ramai nurse tlg tolak baby utk keluar..anak sy lahir kpalanya bengkak..kesian..tp sakit sangat induce

saya msuk ubat 2 kali . ubat 1 start msuk kul 12 tengah mlm sampai pagi esok kul 7pgi still laluan tak bukak .. kul 9pgi msuk ubat ke-2 sampai kul 3ptg laluan msih 3cm then tak lama lps tu air ketuban dah pecah sakit dia tak tahu nak ckp . Tuhan je tahu , menagis2 dibuat nye , kul 4 terus emergency czer

4y trước

Kenapa emergency czer?

Anak 1st over due, induce sekali, xde rasa sakit n xde bukaan, so doc masuk kan belon lak.. Alhamdulillah 6jam pas masuk kan belon dah buka 4cm, doc pecah air ketuban , sakit 26minit je terus bersalin..

pengalaman anak no.1.. masuk ubat kat bawah 2 kali masih tak bukak jalan..dan x sakit.. lepas tu terus masuk lr induce drip.. terus sakit contraction..3jam dlm lr baru bersalin...

anak no1 sy induce pagi masuk ubat nak pukul 1malam br bersalin anak no2 pun induce pagi masuk ubat pukul 4 dah bersalin skrg anak no3 harap2 lah tak induce lg

Saya induce ubat 2 kali, jalan bukak 4cm tolak Labour room induce drip. Masuk lr pukul 845, 1145 jalan bukak 10cm. 0007 keluar seketui Adam ❤️