TIPS PISAH SUSU BADAN ANAK NAK MASUK 2Y DAH

Siapa berpengalaman boleh la share ya. Yang da berjaya anak pisah susu. Suami da cuba tidurkan anak , bila nak baring kan tu nampak je saya dekat sebelah terus minta susu. Dan malam2 bila terjaga dia cari susu, macam mana nak pisah kan? Senang cita anak saya ni kalau nampak saya sebelum tidur waktu siang atau malam mesti nak ngempeng.

9 Các câu trả lời

housewife 24jam dgn anak.. anak sy dh 2y1m ni belum berjaya total wean off lg.. susu sebelum masuk tidur, bangun pagi & 1x nak nap.. 3kali or kadang2 2x or ada jgk 1x je sehari. anak sy jarang sgt mengempeng jd sy ok je belum putus pn. tidur mlm anak sy tk bangun langsung. ikut pengalaman sy, bila siang whole day tu anak makan ok kenyang2 takde la dia mai selak "ibuu nak susu" tu. sebelum tidur dia ajak minum dlm cawan air susu or coklat, makan oat. ni bila kenyang ni time nak tidur sy ckp "tkyah susu tau, peluk je" selalu berjaya je, tp ada jgk time nak susu jgk tp sy kata "blh susu tp tukar 1x je tau, pastu peluk je" mmg leas tu dia akan lepas pastu guling2 tidur sendiri. dan ada je hari mmg kena nipple duk dlm mulut dia je dah lena baru tarik lepas tp tu kalau sy dah makan kerja dh settle je kalau ada kerja lg mmg biar je la nangis nanti dia tidur sendiri jgk or husband yg kena teman dia tidur.. btw anak tidur bilik tidur dia, kami tak kongsi bilik sbb anak senang terjaga dgr apa2.. nanti nk bergerak buat apa2 susah kalau share bilik. dan semua cara sy buat tu sy buat bergantung pd apa yg berlaku pd sepanjang hari tersebut.. bkn sama pn.

Ya Allah sama situasi dengan sy. Tapi anak saya dah 2tahun 7bulan dah and masih nak mengempeng. Mcm2 cara saya dah buat; 1. Letak benda dekat sekitar puting dari ke pahit, masam semua. Belacan, bawang putih+cuka, serbuk coffee semua takjalan. Sampai sy yg cuak. Ye lah malam2 dia boleh selamber selak and minum gitu je. 2. Sy sentiasa keep remind dia. Dia mmg okay angguk semua. Tapi bilaa dah tiba waktu tidur dia. Tkde kompromi ye. Dia boleh menangis dan sampai lah sy sua puting. 3. Tido dengan suami, ni pun takjalan. Dia menangis sepanjang masa sampai suami sy stress. Kiteorg try biarkan dalam sejam, sejam dia nangis ye. 4. Ni last sy ikhtiar buat air yasin baca dengan suami. But still dah 2 minggu masih anak nak ngempeng jugak. Bilaa baca komen orang ckp anak dia senang nak stop dengan hanya keep remind hari2 tu mcm seronok je sbb situasi sy mcm struggle sangat. Hope anak sy akan berhenti lah, sbb sy tengah mengandung. Da masuk 4bulan dah. Doakan anak sy berhenti susu ye sebelum perut sy membesar🤲🏻

1mo trước

Amin amin amin insyaAllah dia akan berhenti sbb bila kita mengandung susu kita akan rasa lain. Sy ade baca jgn trlalu pkse dia atau mrh2 smpai terggu emosi cuma. Tp kita jgn pelawa dan tk tolak bila dia nak. Cume ade part kena tegas n cube ckp baik2 la hri2 da besar insyaAllah dia faham. Sy pon tgh latih anak sy mcmni.

Macam macam dah cara saya buat tapi tak jalan 😂 ini pregnant kali kedua ni baru dia stop tapi bukan stop betul betul pun ade tu dia bukak bukak baju nak mengisap dia dah 4 year tau🤣 agak susah ye nak pisahkan 🙂‍↔️ tapi skrg ni dah takde dah maybe sebab selalu takut takut kan dia kalau ngisap suruh doktor cucuk gitulah 😄

1mo trước

Hm tula struggle kan

saya buat perlahan lahan.. first saya bgi botol sulam dgn susu bdan.. 3 4 hari plk siang saya bgi botol mlm susu bdn... skrg dy dah xnk susu bdan.. dy mnta ssu botol ja.. umur 18 bln.. cerai ssu bdn sbb tgh pregnant..

saya sapu je getah batang patawali kat puting. tu je cara yg boleh stop anak 2nd saya dari terus bf 😂 kesian tapi terpaksa juga buat gitu. lepas sapu 3 hari berturut baru anak betul² stop bf.

Dulu ank sy pown mcm ank sis.. Sy 2x wean off gagal sbb kesian kn dia... At the end kli ke 3 sy letak getah batang wali... Lpas 2hri mmg dh x minta.. Klw kita bg pown dia yg xnk...

Sy guna halia terus. Agak2 dia nak hisap, terus tonyoh halia tp jangan bg dia nampak. Mmg standby tepi. Lama2 taknak.

cuba sapukan sayur peria d puting biasanya bdk tak suka pahit

letak benda2 pahit kt dada

1mo trước

Sy cube ye