SCAN BEZA DUE DATE

Siapa ada pengalaman, kalau ikut Hari pertama period, sy dah 8minggu 4 hari. Bila scan first time , (scan atas) nampak kantung kecik je (Due 28/2/25) . Lepas 3 minggu, scan perut tak nampak pula. So, scan TVS baru nampak kantung dan jantung baby, tp kecik sgt. (usia 6 minggu 4 hari). Due jadi 11/3/25 pulak. tarikh due Lari seminggu lambat beza dgn first scan. 2 minggu lambat beza dgn hari pertama period. Ada yang ada pengalaman macam ni tak? Baby bertahan sampai bersalin or risiko apa2 ke?#SeriusTanya #bantujawab #bantujawab #ingintahu

25 Các câu trả lời

saya pon first prgnant ni. jenis period xstabil sblm ni. Kira saya pon xsngka sy mngndung. sebelom ni mmg period sya 2 bulan datang sebulan xdatang. kadang smpai 3 bulan xdtg. sblm sy tau prgnant tu sya xdatang sbulan lbih. sy pikir biasalah sb mmg sy jnis period x mnentu. bila cek upt alhamdulillah + . hehe . sy ni smpai 5 kali scan nak dpt kan tarikh due. msa awal kandungan.. cuma doc kata tarikh akan berubah lagi bila bby akan bsar. tdk sya jangka 20/10/24 , lps tu tukar tukar lagi... 31/10/24. then 4/11/24 ni yg teekini perut sy 6 bulan lbih . 2/11 pulak. yg ni dr kata xberubah dh. tggu nak kluaq tapat waktu atau lambat je hahah .. xpelah jnji bby sihat 😍

Sy plk tahu tarikh last period tp g scan mcm x tally 2mggu lebih lari dgn tarikh last period tu,23hb nk g buka buku pink..esk nk g try scan lg skali nk tgk brp week klau masih xtally mgkin sy akn bg tarikh ikut scan tu ,jd mcm kita curi tarikh xnk nnti kena pksa brsalin,ckup lh 2 kali kena induce ubat yg ni klau blh biar lh sakit natural plk,sekian dari ibu odw ank 5 kandungan ke 7..

dulu pregnant kalau ikut LMP dah 17w tp ikut scan baru 9w, irregular periods so mmg amek duedate ikut scan, 3x scan utk tetapkan. now anak 2y. kalau period regular lain. pastu kalau minggu ni scan 6w minggu depan 7w, then ok je.. teruskan makan makanan berkhasiat cukup ambilan nutrisi sehari.. mak makan elok insyaallah anak membesar elok kalau dia takde masalah

Saya first day period 30/3/2024 tapi baby saya sekarang berusia 10 minggu.. sebelum tahu pregnant saya ada check cyst then period mmg tak dtg sampai 30/5/2024 tapi doctor sahkan saya tak mengandung sb scan takde apa apa🤣 So case saya ni semua doctor confuse🤧 tapi alhamdulillah baby selamat ♥️

saya beza 2 bulan sebab period tak regular. kalau ikut last period patutnya due bulan 7/24. kalau ikut saiz baby masa scan, bulan 9/24. tu pon dua tiga kali buat scan untuk tengok saiz baby. yg penting baby membesar sihat je awak. jaga kandungan elok2. nanti doc akan double check balik saiz baby ☺️

sy period circle panjang lebih dr 28 hari. bila ikut scan lambat dua minggu dr period punya date. doc tu suh ckp kat kk ikut yg scan. kalo x nnti kena paksa bsalin. sy pon bgtau tarikh period lewat seminggu dr yg sbenar. Alhamdulillah anak nak keluar minggu 38. x payah tunggu smpai minggu 40.

Seminggu dua minggu beza tu takpe sis. Tu normal. Jangan lari sebulan. Plus kalau jenis yang period tak regular, kita sendiri tak boleh nak agak waktu subur. So kalau irregular periods, the weeks can only be determined by scan. Kalau saya, saya amik due yang 1st.

sllu nya normal utk yg irregular periods ni sis. mcm sya kalau ikut LMP due date 14/08/2024.. tp ikut scan due date sya 20/08/2024. skrg ni dh 36w4d 🥰kita tgok bila dia lahir nnti🤭 .. 1st bby edd 28/03/2013 tp lahir 11/03/2013.. 2nd bby edd 29/04/2019 lahir 11/04/2019..

Lari 2weeks msih ok.. insyaallah ok je.. sy period regular ni pn asal scan kjp awal kjp lmbt..so sy ambil date tgh2 utk agak edd sendiri & btl2 bersalin tarikh yg sy agak 😂.. slgi ada perkmbngn baby ok.. atau nti followup lg another 2weeks tgk tumbsran baby

Hai ada x ibu² dlm ni yg senasib dgn saya ada gdm ms hamil? saya umur 39 usia kndungn skrg 11w ank no 3 12y.. yg ni rzki Allah nk bg y ke 4.. Ada gdm sy..dn dh on ubt diabetes. risau jgk...🥲 mg dipermudhkn urusan sy Dan bby sihat 🤲.