Ada 2 tarikh due date dalam scan

Sesiapa yg mahir boleh tgkkan tak kenapa ada 2 edd dan 2 ukuran ye dlm gambar scan ni? Selalunya tengok org lain punya 1 ukuran & 1 edd je #pleasehelp #bantusharing

Ada 2 tarikh due date dalam scan
11 Các câu trả lời

oh awak, macam saya ada 2 edd juga sebelum ni sebab saya tak ingat date last period . jadi edd tu ada 2 anggaran last period dengan first day pregnant (gitulah), if dalam gambar scan ada 2 edd tu mungkin kadang ikut ukuran janin . macam saya selalu tengok kalau doc scan baby saya, kadang ukuran kepala 5w 2d, kaki ukuran 5w 5d (as example) la . tapi takpe awak jangan risau, just keep follow up saja ya . sepanjang pregnancy ni pun memang pelik pelik sikit kadang as long awak keep follow up perkembangan baby membesar dengan sihat tak jadi masalah and saya nasihatkan masa scan awak kena jadi kepochi sikit banyak bertanya dengan doc, saya selalu macam tu kadang doc terpaksa je melayan sebab saya curious ..

2y trước

Ohhhh faham. Masa sy scan tu, doc tanya bila first day last period. Sy bagitau. Dia scan and ukur, accurate. 5w 2d tu. Lepastu doc alihkan sikit je scan tu and ukur 1 lagi, sy tanya tu apa doc. Doc just jawab kantung awak jugak dalam rahim ni. Sy pun tak tanya byk lah sbb masa datang scan tu, bawah perut sakit. Sbb tu scan awal tu 😂 risau bila perut sakit ni. Bila doc cakap camtu, sy jadi blur blur plus sakit perut kan. Tu yg tak kepochi sgt 😂

Takpe. Duedate pon tk lari jauh.. ikut je tarikh last period. Kdg2 baby ni bila kita ukur taksama dgn date kita Mcm pglaman anak sulung sy baru 18weeks mcm tu dr ckp baby besar dari 18weeks mcm nk ke 20weeks mcm tu Tpi alhamdulillah bersalin baby ok je Anak kedua pulak dr ukur kecik dari minggu dia. Tapi mula mula jee ukuran lari bila dah besar skit baby ok je. Ttap bersalin overdue 😂😂 dia beronok ronok dlm perut

EDD ada dua sebab yang pertama ikut saiz bayi, yang kedua ikut tarikh period. Kedua EDD tak boleh lari jauh sangat. Dibenarkan dalam 2 minggu je macam tu. Yang EDD saiz bayi tu penting sebab kalau baby besar atau kecil boleh tahu dengan tengok banyak beza tak dari EDD tarikh period. So, doc boleh kesan awal jika ada apa apa masalah mcm baby terlalu besar, atau baby tidak membesar dalam perut etc

2y trước

Ohhhh mcm tu. Faham faham. Thank youu atas penjelasan yg lengkap! 💖 tengok cousin punya, dia scan masa 5weeks, satu je edd dia. Sbb tu pelik 😅

Masa scan doktor tak ckp apa2 ke sis? Masa sy pergi scan segala benda sy tanya doktor, nasib baik la doktor tu melayan. Sy pernah dapat 2 edd jugak tp 1 edd ikut period, lagi 1 edd ikut ukuran baby tapi takde ukuran baby untuk edd ikut period macam dalam gambar scan sis ni. Mungkin kembar kot, sy tak sure 😅

2y trước

Tu lah, sy confuse 😅 Masa sy scan tu, doc tanya bila first day last period. Sy bagitau. Dia scan and ukur, accurate. 5w 2d tu. Lepastu doc alihkan sikit je scan tu and ukur 1 lagi, sy tanya tu apa doc. Doc just jawab kantung awak jugak dalam rahim ni. Sy pun tak tanya byk lah sbb masa datang scan tu, bawah perut sakit. Sbb tu scan awal tu 😂 risau bila perut sakit ni. Bila doc cakap camtu, sy jadi blur blur plus sakit perut kan. Tu yg tak tanya byk sgt. Doc pun tak ckp pape, maybe sbb awal lagi baru 5w kan.

jgn susah hati sis... nnt buat buku dia ikot tarikh last period... sis baru 5w... so scan tu xaccurate sgt... tnggu nnt 8-10w... sis scan semula... insyaAllah kluar 1 date je nnt.... mcm sy mmg 2 date, sbb ukuran baby xtally dgn date last period... maybe baby lambat sikit jdnya tu... hehe...

2y trước

Ohhh faham faham. Hehe okay awk thank youuu

follow tarik period je sis https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

tgu dia bsar skit dlm 7 weeks ke 8 weeks cmtu . sy msa last period ritu pun scan trikh edd lain. tgu bsar skit nnti bole decide . lgpun trikh sari dua hari tu dr. sy ckp normal je jnji tk lri jauh

2y trước

Okay awk terima kasih 🤗

Sy pun tak pasti. Tp masa sy mula2 scan pun ada 2 due date. Mungkin anggaran je sbb due date ni kita tak boleh nak agak. Kadang awal kadang lambat dari tarikh tu.

2y trước

Haa tu lah kan. Hehe okay awk thank youuu

Macam saya jugak awak . Saya ad dua edd tapi jarak sehari dua je

2y trước

Ada 2 kantung ke 1 kantung?

Sis tak tanya dr ke time check tu tadi 😅

2y trước

Masa sy scan tu, doc tanya bila first day last period. Sy bagitau. Dia scan and ukur, accurate. 5w 2d tu. Lepastu doc alihkan sikit je scan tu and ukur 1 lagi, sy tanya tu apa doc. Doc just jawab kantung awak jugak dalam rahim ni. Sy pun tak tanya byk lah sbb masa datang scan tu, bawah perut sakit. Sbb tu scan awal tu 😂 risau bila perut sakit ni. Bila doc cakap camtu, sy jadi blur blur plus sakit perut kan. Tu yg tak tanya sangat tu.