Peraduan Jawab & Menang dari Applecrumby!

Hi Semua! Jom menang hadiah best dari Applecrumby jom? Kali ini kami akan memilih 3 pemenang dan anda mungkin menjadi pemenang bertuah kami! Langkahnya sangat mudah, anda perlu daftar di sini: https://community.theasianparent.com/contest/peraduan-jawab-menang/1890?lng=en dan komenkan jawapan anda di post ini. Peraduan bermula pada pukul 11.00am pagi ini! Semoga berjaya!

Peraduan Jawab & Menang dari Applecrumby!
161 Các câu trả lời

Jawapan : MITOS 7 cara mencegah bayi terkena ruam lampin Pencegahan supaya bayi 'selamat' daripada ruam lampin bermula semasa menukarkan lampin iaitu: 1.Biarkan kulit bayi anda kering sepenuhnya sebelum memakainya. 2.Anda juga digalakkan kerap menukar lampin sebaik sahaja lampin basah. 3.Elakkan juga menggunakan tisu basah yang mengandungi alkohol. 4.Sebaiknya bersihkan dengan air biasa atau air suam untuk mencuci punggung bayi setiap kali membuang air kecil atau besar. 5.Elakkan menggunakan tepung jagung yang akan menggalakkan pertumbuhan bakteria dan kulat. 6.Sapu krim pelindung setiap kali menukar lampin. Antara krim pelindung in termasuklah campuran vang mengandungi zink oksida, jeli petroleum, minyak cod liner dan calamine. 7.Elakkan mencuci kawasan ruam dengan sabun terlalu kerap. Untuk membersihkan lampin kain, bilas dengan teliti setiap kali dicuci.

jawapan:mitos penyebab biasa berlakunya ruam lampin, pada bahagian di mana lampin tersebut bersentuh/bergeser dengan kulit, lampin yang dipakaikan terlalu ketat atau dibiarkan terlalu lama. Ruam kerap terjadi di celah paha atau di bawah bahagian getah lampin. Biasanya ruam ini mudah sembuh dengan penukaran lampin secara kerap dan mengeringkan kawasan tersebut. Ruam ini kebanyakannya terjadi pada bahagian yang terdedah seperti bahagian punggung. Ia tidak melibatkan kawasan lipatan anggota atau kedutan kulit. Ia juga mungkin disebabkan oleh: Kulit terdedah kepada air kencing atau najis dalam jangkamasa yang lama. Alahan terhadap bahan kimia dan lampin pakai buang. Alahan kepada bahan pencuci yang digunakan untuk membasuh kain lampin.

jawapannya adalah MITOS Ruam terjadi bukan kerana saiz lampin.Ruam terjadi ada berapa faktor yang pertama bayi telah memakai lampin yang sudah terlalu lama hingga menyebabkan kulit bayi terdedah dengan bakteria menjadikan ruam di seluruh bahagian punggung bayi.Yang kedua,ada kemungkinan bayi mempunyai kulit yang sangat sensitif jadi ibu bapa perlulah memastikan saiz lampin yang dipakai bersesuaian dengan berat bayi anda.Oleh itu,sebagai ibu bapa perlulah menjaga kebersihan kulit bayi anda dengan kerap menukar lampin untuk elak dari terjadinya ruam.SAYANGILAH BAYI ANDA ❤️❤️ Semoga ada rezeki bayi saya yang akan lahir pada bulan OKTOBER nanti ..🥰🥰

Jawapan: MITOS Perkara utama untuk mencegah dan mengelakkan ruam lampin adalah dengan memastikan kawasan lampin bayi anda sentiasa bersih, tidak panas dan kering. Selain itu, periksa lampin bayi anda secara kerap dan tukarkannya sebaik sahaja ia basah atau kotor. Berhati-hati membersihkan bahagian punggung bayi anda apabila menukar lampin. Gunakan air suam dengan atau tanpa sabun yang lembut.Pastikan kulit bayi anda kering sepenuhnya sebelum memakaikannya semula lampin baru. Tambahan, sila gunakan ubat sapu yang mengandungi zink oksida untuk melindungi kulit bayi anda.Sekiranya ruam berterusan, tukarkan tisu lampin, lampin atau sabun yang digunakan.

Jawapan: MITOS Ruam berlaku adalah kerana bayi mempunyai kulit yang sensitif. Lampin bersaiz besar tidak dapat mencegah ruam tetapi pemakaian lampin yg sesuai dengan saiz bersesuaian dapat mencegah nya. Pastikan bayi memakai lampin mengikut saiz yg sesuai untuk keselesaan bayi, tapi jangan pula pakaikan yg terlalu ketat ye, dan perlu menukar lampin sebelum penuh kerana kelembapan boleh menyebabkan ruam berlaku. Pilih lampin yg mempunyai permukaan yg lembut yg boleh menyerap air kencing dengan baik. Oleh itu, bagi menggelakkan ruam berlaku ibu perlu memastikan kulit bayi betul2 kering terlebih dahulu sebelum memakaikan lampin pada bayi.

Jawapan: MITOS Penggunaan lampin bersaiz besar tidak mencegah ruam pada bayi. Ruam disebabkan oleh faktor seperti kelembapan kulit, iritasi kimia, gesekan, dan infeksi jamur atau bakteria. Sebaliknya, penggunaan lampin yang terlalu besar sebenarnya meningkatkan risiko ruam kerana tidak dapat menahan najis dengan baik. Untuk mencegah ruam, penting untuk menukar lampin secara kerap, membersihkan kulit bayi dengan lembut, menggunakan produk pelindung, memberi waktu kulit bayi terdedah kepada udara, dan memilih lampin yang sesuai dan berkualiti seperti Applecrumby®. Jadi, jangan percaya mitos bahwa lampin bersaiz besar dapat mencegah ruam.

Jawapan: Mitos *Ruam terjadi sebab Utama adalah pembersihan mengunakan wipes chemical or scented dengan kerap dan tidak sesuai dengan kulit bayi dan juga faktor seperti lain jangkitan kuman dan cirit birit sebab utama terjadinya ruam lampin kepada si kecil. Langkah pencegahan ruam:- *TUKAR LAMPIN BABY DENGAN KERAP *BERSIHKAN KAWASAN DAN LAP KERING PUNGGUNG BABY DENGAN AIR SUAM DAN TUALA BERSIH YG LEMBUT *PASTIKAN KAWASAN PUNGGUNG KERING SEBELUM MEMAKAI LAMPIN BARU *SAPU KRIM ATAU BALM JENIS PELINDUNGAN (BARRIER CREAM OR OINTMENT) SETIAP KALI MENUKAR LAMPIN *ELAKKAN MENGGUNAKAN BEDAK TALKUM *TUKAR JENAMA LAMPIN PAKAI BUANG

Jawapan : Mitos Bagi memastikan bayi tidak mendapat ruam, pemakaian lampin yang bersih dan ditukar dengan kerap adalah amat penting kerana kulit bayi lembut dan mudah dijangkiti. Saiz lampin yang besar bukan faktor bayi mendapat ruam lampin. Dengan menjaga kebersihan, kualiti lampin yang baik serta bebas bahan kimia amat penting untuk menjamin keselesaan dan kesihatan bayi. Oleh yang demikian, saya berharap ada rezeki saya untuk menjadi antara pemenang bertuah bagi mencuba Applecrumby Premium Overnight Tape yang dijamin bebas chlorine serta berkualiti untuk kegunaan bayi saya yang akan dilahirkan Ogos nanti.

MITOS. Lampin bersaiz besar tidak dapat mencegah ruam. Ruam lampin berpunca daripada :- 1) Kerengsaan dimana bayi terdedah kepada air kencing dan najis untuk tempoh yang lama. 2) Jangkitan bakteria yg merebak daripada persekitaran 3) Alahan dan beberapa faktor lain. Cara mencegah dari ruam lampin adalah :- 1) Pemilihan lampin yang sesuai iaitu mengikut saiz dan berat bayi yg bersesuaian 2) Kerap menukar lampin agar kebersihan kulit bayi dapat dijaga 3) Kerap gunakan krim pelindung setiap kali menukar lampin. Semoga ada rezeki anakanda Heleena sebab bonda dah jatuh hati dengan Applecrumby ❤️

jawapan : MITOS [PUNCA-PUNCA] • Sisa buangan dibiarkan berkumpul di dalam lampin • Kulit dibiarkan lembap terlalu lama dan bergeser • Ekzema atau penyakit kulit yang lain • Dermatitis alergi iaitu alergi terhadap produk yang menyentuh kulit [LANGKAH PENCEGAHAN] • Pilih lampin yang meyerap dengan baik dan menggunakan material lembut • Biarkan bayi seketika tapa lampin selepas mandi • Sapu krim yang berfungsi sebagai pelembap • Pilih produk mandian,bedak atau losen yang sesuai • Bawa bayi untuk rawatan jika dapati ruam lampin tidak baik-baik dan kulitnya kelihatan melepuh