Peraduan Jawab & Menang dari Applecrumby!

Hi Semua! Jom menang hadiah best dari Applecrumby jom? Kali ini kami akan memilih 3 pemenang dan anda mungkin menjadi pemenang bertuah kami! Langkahnya sangat mudah, anda perlu daftar di sini: https://community.theasianparent.com/contest/peraduan-jawab-menang/1890?lng=en dan komenkan jawapan anda di post ini. Peraduan bermula pada pukul 11.00am pagi ini! Semoga berjaya!

Peraduan Jawab & Menang dari Applecrumby!
161 Các câu trả lời

Jawapan : Mitos Ruam terjadi disebabkan saiz lampin yang sangat ketat sehingga area celah paha bayi menjadi merah dan iritasi menyebabkan timbul nya ruam akibat jangkitan bakteria. Seterusnya, kulit yang sensitif juga boleh menjadi faktor bayi mengalami ruam. Selain itu terjadinya ruam di sebabkan ibu bapa tidak mencuci area celah , punggung bayi dengan bersih seperti, ibu bapa membersihkan menggunakan tisu basah tanpa mencuci second time menggunakan air , itu adalah salah satu bayi terkena ruam disebabkan kulit sensitif. semoga ibu bapa lebih alert kebersihan bayi anda , ❤️

Jawaban: MITOS Menggunakan lampin yang bersaiz besar tidak dapat mencegah ruam melainkan dapat menyebabkan kebocoran. Sedangkan untuk mencegah ruam dapat dilakukan dengan: 🔸Pilih lampin yang sesuai dengan saiz dan mengikut berat baby serta pilih lampin yang berbahan lembut dan penyerapan yang berkesan 🔸Kerap tukar lampin jangan biarkan lampin sampai penuh sangat 🔸 Bersihkan dan basuh kawasan lampin dengan baik 🔸Sapu krim lampin untuk menenangkan dan melembabkan kulit baby Sekian Jawaban dari saya terima kasih Semoga bermanfaat dan semoga rezeki saya and baby🥰

MITOS Lampin bersaiz besar tidak dapat mencegah ruam. Kebiasaanya, ruam terjadi kerana terdedah kepada air kencing & najis terlalu lama. Bagi mencegah ruam, kita perlu menukar lampin bayi dengan kerap dan pastikan kulit bayi sentiasa kering dan bersih. Saiz lampin juga perlulah saiz yang betul. Dinasihatkan untuk tidak menggunakan tisu basah untuk mencuci najis tetapi terus basuh menggunakan air suam atau air biasa. Basuh dengan cuci dan perlahan kerana kulit bayi sangat sensitif. Elakkan menggunakan sebarang sabun atau pencuci yang tidak sesuai untuk kulit bayi.

Mitos 😆 Untuk mengelakkan ruam, ikuti tips dari saya: ✅Gunakan lampin 100% Chlorin-Free seperti Applecrumby Diaper yang sesuai untuk kulit baby yg sensitif ✅Gunakan lampin sesuai size baby, ikut anjuran berat badan baby ✅Kerap tukar lampin segera setelah baby poop/pee (wet indicator turns from yellow to blue) ✅Elakkan penggunaan bedak baby berasaskan talkum dimana2 area badan baby (anjuran KKM) ✅Segera jumpa doktor bila nampak ruam kemerahan, don't self medication Hadiah giveaway ini size S, anggaran baby 3-6 kg. Sesuai untuk my baby 🤩

Jawapan: MITOS Lazimnya, lampin yang bersaiz besar boleh menyebabkan kebocoran bukannya dapat mencegah ruam. Ruam boleh dicegah jika: - memakai lampin yang mempunyai ciri permukaan yang lembut dan baik dari segi penyerapan. - Memakai lampin yang bersaiz sesuai mengikut berat bayi. - Sentiasa menggantikan lampin mengikut waktu bagi mengelakkan permukaan kulit bayi dan lampin menjadi lembap. - Bahagian punggung bayi dibersihkan dengan air bersih. - Memilih lampin yang bebas dari wangian dan bahan kimia. Terima kasih 🤗 IG: elle_aimi

Jawapannya ialah MITOS. Ruam lampin berlaku kerana terdedah lama pada air kencing dan bulu. Kelembapan yang berpanjang dan berlebihan juga mungkin berlakunya ruam lampin. Lampin perlu diperiksa secara kerap dan tukar sekiranya sudah basah dan kotor. Punggung bayi perlu dibersihkan secara berhati hati apabila menukar lampin dan pastikan kulit bayi kering sepenuhnya sebelum memakai semula lampin yang baru. Saiz lampin juga perlu mengikut keselesaan bayi, tidak perlu terlalu ketat. Semoga ada rezeki Maryam anak ibu ❤️

👉🏾 MITOS Lampin bersize besar bukan sebab utama terjadinya ruam lampin kepada si kecil. Langkah pencegahan ruam :- 👶🏻TUKAR LAMPIN BABY DENGAN KERAP 👶🏻BERSIHKAN KAWASAN DAN LAP KERING PUNGGUNG BABY DENGAN AIR SUAM DAN TUALA BERSIH YG LEMBUT 👶🏻PASTIKAN KAWASAN PUNGGUNG KERING SEBELUM MEMAKAI LAMPIN BARU 👶🏻SAPU KRIM ATAU BALM JENIS PELINDUNGAN ( BARRIER CREAM OR OINTMENT) SETIAP KALI MENUKAR LAMPIN 👶🏻ELAKKAN MENGGUNAKAN BEDAK TALKUM 👶🏻TUKAR JENAMA LAMPIN PAKAI BUANG

Jawapan: semua itu adalah mitos , ruam lampin terjadi ats banyak faktor..Pertama, mungkin sbb dari kuli bayi yang sensitif. Kedua, lampin yg terlalu ketat. Ketiga , lampin yang penuh dan lambat di tukar. Keempat, penggunaan baby wipers yang mengandungi bahan kimia yang tidak elok untuk kulit bayi. Dan mungkin juga sebab sabun mandi anak ye.. Ini semua adalah pengalaman dari saya sendiri.. jadi lah ibu yang bijak ☺️☺️ InshaAllah saya dah ade list untuk elakkan dr terkena ruam lampin anak. 😘

Mitos❗ Size lampin tidak menjamin pencegahan ruam bayi. Untuk mencegah ruam bayi, lampin bayi harus kerap ditukar. Jangan biarkan si bayi tido dengan lampin yang penuh(kencing/berak). Kerap tukarkan lampin bayi untuk keselesaan bayi. Ibubapa harus memastikan kulit bayi sentiasa Kering Dan bersih. Sebaiknya,Cuci kencing atau najis bayi menggunakan air bersih Dan sabun khas bayi. sapukan krim khas pelindung kulit bayi Dari ruam sebelum bayi dipakaikan lampin. ❤️❤️❤️

jawapan; MITOS!! 🌼 🌻secara fakta, lampin besar boleh menyebabkan kebocoran. 🌻ruam boleh berpunca daripada faktor di bawah: -kelembapan -cuaca panas -kandungan bahan kimia -wangian dan jenis lampin yang digunakan -kulit sensitif 🌹Gunalah Applecrumby yang menggunakan lampin yang lembut, sesuai untuk bayi yang berkulit sensitif, saiz yang bersesuaian dengan berat badan bayi, tidak mempunyai wangian dan bahan kimia yang tidak sesuai untuk bayi! ig: raja_ilihanis