Hi mummies, tumpang tanya..

Hi semua, sya bru dpt tau sya prgnnt & ikut lmp sya dlm 6w gitu.. Nk tnya mummies dlm ni, okay ke if rasa mcm sengal2 kat area perut? Sya pun xsure rasa sengal tu kt pundi kencing/kt rahim... Breast pun rasa sakit sangat2, ada any advice ke? Sya tuam2 dgn ais je bagi kurang sakit sikit... Tq ya #firsttimemom #ingintahu #advicepls

8 Các câu trả lời

Normal dear. Dah masuk week 10-12 lagi rasa lenguh2 badan dll. Nnti badan you akan rasa perubahan time to time bila masuk 2nd dan 3rd trimester. As long takde sakit yang macam sengugut berterusan and di ikuti dengan bleeding/ spotting pink/ coklat/ merah, insyaAllah baby ok. Kalau ada, cepat2 pergi clinic ya sebab tu adalah tanda2 ancaman keguguran. Take care dear

1y trước

So far mmg takde any discharge. Tq so much for the info ya☺️

hai semua 8/8/23 start naik 2line.. 29/8/23 check lain 2line... 8/9/23 masih 2line.. sy mengidam macam2.. sebenar ikut kandungan sy skrg dah 13w ikut kelender period sy 2bln x datang setelah bersama suami dan naik motor sana Sini.. Ahad 10.9.23 sy klur darah mula siang sdkit.. smlm byk MCM mai period...

1y trước

Ikutkan tulah,awal2 pregnant mmg tidak digalakkan bsama husband lagi..kalau bleeding,xnormal..kemungkinan ancaman keguguran..awak boleh pergi jumpa doktor dan ada doktor akan bagi ubat kuatkan rahim utk dimakan..jgn lasak sgt dan bykkn berehat..semoga semua baik2 sahaja🫶🏻

Saya masa awal2 kehamilan pon ada rasa sengal2 kat bahagian bawah perut belah kanan jer..mula2 risau jgk tkut ectopic tp doktor kata mungkin rahim nak mgembang atau mungkin angin saja..kalau rasa sakit yg tak dapat ditahan dan bleeding baru tidak normal..

1y trước

Oh yeke, okay la mcm tu.. Was2 jaaa.. Haha alhamdulillah tak ada bleeding.. Tq ya sis

hi sis, kalau cramp cramp sikit tu normal sis. asalkan takde apa apa bleeding. awal pregnancy kena banyak rehat. jangan buat kerja beeat and jaga pemakanan. kalau tak tahan rasa cramp tu. boleh tuam guna air panas untuk kurangkan rasa sakit tu

1y trước

Haha entahlah pendapat dr ni pun lain2. x sama semuanya, so dri kita je la nak ikut ke tak. hehe

sengal2 mksud awk sakit cramp mcm sengugut tu ke? klu itu mmg normal di awl kehamilan.. Breast sakit tu pn normal jg. Sy dlu biarkn je sakit tu trpaksa tahan hehe.. Tahniah yaa dan jaga diri baik2..

1y trước

I see. yaa tu semua normal awk jgn risau.. semoga dipermudahkan semuanya yaa

Awal kehamilan ni jaga baik-baik. Kdg2 mmg akan rasa perut cramp / rasa mcm mild period pain. Tapi sekiranya ada spotting/blood show, pls pergi hosp ye. Jika tak ada, bnyk kn bedrest & jgn stress

1y trước

Tq ya sis, InshaAllah sya cuba bnykkn rehat.

Normal sis untuk di awal kehamilan. Nnti bila dah nak masuk trimester 2 ia akan hilang sendiri

1y trước

Ur welcome dear

sama dengan saya awak. rasa sengal, breast sakit. tu biasa wak. enjoy the process je hehe

1y trước

Hehe itulah tu.. Tahan jela eh hehe.. Takecare jgk awak..