gerd & muntah darah non stop after minum air & mkn

hi semua. sy pregnant 13minggu. 4 hari ni kena serang gerd gastric sampai non stop muntah darah. smlm 5 drip botol masuk dlm bdn sbb bdn terlalu lemah & kurang airn sapa kat sini pernah alami gerd waktu preg sampai muntah darah? ada ikhtiar tak selain ubat? sy dah on ubat gerd & lain2 tp tak meredekan sakit heartburn. selera mkn mkn kurang. doakan sy cpt sembuh ya semua 🥺

10 Các câu trả lời

Sama saya sis. Saya warded 3 hari 2 malam sebab muntah2 tak boleh minum and makan langsung. Air kencing pun keluar sikit sangat sampai warna dia pun dah gelap. Muntah darah pun ada and muntah jadi warna hitam. Masa tu saya kat KK baru nak buka buku pink. Lepas buka buku pink terus doctor refer saya ke hospital. 3 hari duduk wad, 12 kali drip. Dari air kencing tak sampai 50cc sampai dah cecah 450cc. Doctor bagi saya ubat gastric, antibiotic and tahan muntah. Alhamdulillah now dah saya dah 13 weeks, dah tak muntah2 dah. Semoga cepat sembuh ye.

Sy pernah kne skng pregnant 31 weeks 2 day... Sy g klinik msuk air jgk.. Lpas tu mkn ubt yg doc bg alhamdulillah... Kurang la sikit rasa... Dlm seminggu sy just mkn bnde lembut sje... Sy mkn bubur je... Elakkan mknan pedas, berminyak, pulut, ikn masin, segala bnde yg dikeringkn mcm keropok, ikn bilis, bnde keras, masam, minuman kafein.. Nie yg doc ckp la.. Bile ikut alhamdulillah jd....

boleh jumpa pegawai pemakanan... Sebenarnya sebelum jadi teruk lg, awak dah boleh kenal apa makanan yg awak sensitif. Tapi tu lah kan, memang makanan di Malaysia sedap2 belaka. mudahan cepat sembuh dgn baik tanpa mudarat. 🤲🌻

Cuba mkn sikit2 tp kerap. Kna biasakan diri. Mkn bnda lembut dan berkuah. Bubur, koew teow sup, sup ayam etc. Jgn ikut sgt takde selera tu. Sbb kita dh preg. Kna fikir baby bkn diri je. Mkn buah tp jgn mkn yg masam2. Tembikai mcm tu

2y trước

terima kasih puan

when it comes to gerd, cuba jangan bagi nasihat suruh makan benda mengarut. melainkan yang memang ada pengalaman and dah jumpa doktor and mintak nasihat pemakanan dari pakar sebab banyak makanan boleh trigger gerd.

2y trước

setuju...

cuba kerapkan minum susu yg tekak puan boleh terima. jd teruk sbb selera makan dh makin kurang kan, sepatutnya kena kerapkan mkn. pemakanan je yg byk bntu control gerd. be strong for your baby ok. kesian dia x cukup zat

2y trước

saya pun macam sis ni dulu ada gerd gastric masuk hospital muntah darah, try minum susu x lama lepas tu saya muntah kluar susu yg sudah berketul2 dah jadi cheese. Masa tu saya rasa wow boleh jadi cheese susu yg aku minum td. hebat. 😅 pengalaman betul masa tu hari2 menderita alah + gastric lagi. insyaAllah lepas masuk bulan 3 da x ada, bnyak bersabar je.

saya dh 25 minggu masih mcm ni... x boleh salah mkn.. x boleh perut kosong.. muntah terus.. puasa pun.. selang2

Cuba Amalkan makan olive oil seblom tido dan sblom breakfast . In Sha Allah saya dulu pon angin teruk jugak.

cuba amalkan makan 7 biji kurma ajwa dan segelas air suam di awal pagi sebelum makan..

dah cube x susu kambing