muntah makan ubat

Hi semua. Sy ingin bertanya. Sy de dpt 4 vit dr klinik; vit C, folic acid, B complex & iron. Bila sy mkn ubat2 tu, sy muntah balik. Ubat pe yg sy xleh mkn ye? Sy de baca yg kite boleh tukar ubat2 tu ke ubat lain. Klau sy nak tukar , kena tunggu next checkup ke? Next checkup sy hujung bulan 9. Lmbat lagi. Ade sape pengalaman tukar ubat x. Or boleh je dtg klinik n minta tukar xpyah tggu next checkup

18 Các câu trả lời

Hi semua. Terima kasih sb sudi jawab ptyaan sy. Sy Ade pergi klinik swasta Dan doc suggest sy iberet. Alhamdulillah okay. So check up aritu ,sy dah inform nurse yg sy ambil iberet tu. Then, nurse tu cakap okay n boleh terus makan iberet tu. Iberet kena beli Lua. Klinik x kasi. Cume for those Ade gastric macam sy, nurse suggestkan kena makan mknan juga selepas 2 jam makan iberet tu. Takut gastric dtg.

Iron tu yg x boleh telan sebab rasa darah kuat sgt. Mcm sy dpd zincofer, pastu doktor bg yg 4 jenis tu, last2 amek maltofer. Boleh telan sikit tapi x makan pun sebab seriau telan ubat. Just elakkan kaffein je. X sure tunggu next checkup atau boleh beli kt luar

biasanya dlu lps sjam mkn iron tablet (ubt tmbh drh) cnfirm muntah.sy pnh tnya nurse blh tukar ke obimin ke, dia kta obimin tu %utk ubt tmbh drh sket je. utk yg xde mslh hb okla. tp since dpt tips mkn ubt dgn air sunquick tanpa gula, blh kta da lma xmuntah.

Biasa nya dia bg ubat yg slow dlu utk tgk tahap badan kita mcm mana. Klu tk mampu, bru dia bg lg kuat. Sis boleh try makan iberet di farmasi. Nurse saya pn suruh saya beli luar je. Tkyh makan yg KK bagi.

Boleh try minta tukar ubat.. or beli yg bagus dari farmasi. Usually iron tablets yg selalu sebabkan muntah Dan masalah perut if tak sesuai. For me Sangobion is good as ia tak sebabkan perut kurang selesa

sis bole terus ke klinik xperlu tgu appointment.. bgtau nurse tu nk tukar ubat.. mungkin die bole tukarkn dgn obimin je. sbb dlm 1 tablet obimin da siap ade semue 4 supplement tu

Boleh ka....sy pun bila mkn folic acid tu...terus muntah....muntah teruk....lepas tu doktor pesan sy ....beli ubat kt farmasi....harga 33.00...iberet folic...tu elok...

Sy mkn Blackmores pregnancy multivitamin.. Senang all in one.. HB max 14, min 12.8.. Gula max lepas minum air gula 6.1 shj.. BP pun cantik.. Alhamdulilah xde muntah xde loya..

Sy pon sama mcm sis. Muntah2 bila mkn ubat2 tu. So sy pegi farmasi beli obimin & mkn ubat tu je. Next check up baru bitau nurse yg sy da tukar ubat. Nurse ok je.

saya pun dh pernah try mintak tukar tapi nurse cakap semua normal takpayah tukar.. aduii bertabahlah kna hadap mkn ubat 4 serangkai tu 😅😅