Nafas pendek, dada rasa sempit

Hi semua, saya harini dah masuk 27week, ada yg saya tengok 27week dah masuk 7bulan & 3rd trimester, nak tanya, normal ke saya rasa dada saya mcm mengah, tak buat apa pon mengah, pastu nafas pendek, tiba tiba 4minggu kebelakangan ni rasa banyak tenaga, haha tapi tulah, dua hari ni rasa mengah je, nak tidur pon kalau betul2 badan penat baru cepat lena, bp semua okay je. #bantusharing #pleasehelp #firstbaby

18 Các câu trả lời

Normal sbb baby dah mula nak turun masuk laluan. Jadi uri akan jdi tinggi ruang dlm perut akan menekan diagfragma. Jdi akan rasa mengah nafas pendek. Perlu biasakan diri sentiasa amalkan teknik pernafasan yang betul. Bila mengah, tarik nafas dlm2 kemudian hembus ikut mulut slow2 sepuluh saat. Duduk tegak. Perlu sentiasa jaga posture okay. Next,, kalau tidur pastikan bantal tinggi supaya tak rasa sesak nafas jadi oksigen tu cukup untuk si ibu dan baby. Tidur pastikan mengiring ke kiri ya. Untuk oksigen

Normal wak mmg makin sarat mengandung ni macam² jadi 🤣 Cepat penat, sakit belakang, sakit kaki, sakit pinggang. Semualah 😂 Hujung² trimester lagilaa, tk boleh nak tidur, kaki kerap cramp.. Apa² pun kuatkan semangat ye wak.. Jaga makan, jaga minum, banyakkn makan sayur, minum susu.. Kurangkan kafein apa semua tu ye.. All the best for u ❤️

normal puan.. mse sye pregnant anakk 1st.. msuk 3rd trimester mmng dah start susah tido malam.. susah bernafas n tak selesa.. utk yg prenangt 2nd ni dr sebelum thu pregnant.. sye susah benafas.. lps dah tahu tu bru ok.. tp ni masuk 2nd trimester ni dia dah start susah bernafas mlm.. sbb bby tgh membesar dlm rahim kita kan

saya sekarang dh 30minggu..keluar masuk prgi dapur pun mengah...nk tidur pun susah..kena cari posisi yg betul2 rasa selesa nk bernafas..tp tetap gagah kn diri jln2 sekitar rumah,turun naik tangga..

sy mcm sis jg.. tp sbb hb low..makin drop pulak tu.😅 tp tu la, x buat pape pun mengah..kdg tgh masak elok je,tiba2 datang mengah tu..sampai kne tunduk2..duduk diam2 dulu..jd putus angin nk masak.

2y trước

Sis mkn bayam merah byk2 bagus tuk naikkan hb. Minum jus delima. Atau blh try Callamilk.

Mmg camtu sis tambah2 kalau bayi kita jenis besar.. bdn pun berat.. masuk trimester ketiga lg la bertambah rasa penat mengah tu.. just maintain hb la.. kdg2 penat sgt sbb hb turun pun xelok

normal je puan. nanti dah masuk trimester ketiga, perut seakan-akan di pump tanpa henti. masa tu jalan pun dah mcm penguin. 🤭

2y trước

btul sama mcm sy..sejak trimester 3 smue..skg smue pnggil penguin sbb cara jln

Sy yg 24week pun dah mengah adoi. Tak buat apa pun. Duduk pun rasa mcm semput. Pastu bawah payudara ni rasa sakit hmm

saya pun 27week.. bergerak sikit pn terasa penat.. rasa mengah.. ni nanti sarat 30 week ke atas macam mana laa

sme la sy pn MCM tu jgk...JD MCM semput..susah nafas...skrg dh 31week...