Perkembangan bayi

hi semua nak tanya, normal ke bayi 9bulan lambat untuk merangkak dan belum boleh duduk?

2 Các câu trả lời

kalau ikut carta yg d beri sbgai rujukan dkt buku selepas bersalin..buku pink bg bby gurl..buku biru bby boy..adalah tidak normal jika lmbt..tp pape pn depend pd perkembangan stiap ank..kerana stiap perkembangan bayi adalah berbeza..ada yg cpt ada yg lmbt .ada tu tgk dia lmbt smuanya..tp last2 dia akn achieve smua skill sekali harung... kalau org dlu2 ianya normal..yg nampak xnormalnya bila dari sisi perubatan.dont wory nti bby blh merangkak n duduk..cer mommy try buat demo suh dia folo nti dia folo..sbb mcm ank sy husband rajin buat demo ms layan ank bermain. kadang2 dia xnmpk dpn mata apa yg sebaya dia buat.jadi dia tiada ilham untuk belajar cara tuk merangkak..jadi mommy n daddy try buat demo k..ms main2 ngn bby.mg dipmudahkan segalanya.aamiin

baby sis tembam ke ? kalau tembam skit mungkin ambik masa dia nak ringankan badan. cuba tengok pd buku baby maximum umur berapa bulan sepatutnya duduk dan merangkak. asalkan sis nampak baby berusaha utk dia cuba2 nak angkat punggung utk ringankan badan pun dah ok.