Family Planninh

Hi semua ! Nak tanya korang semua ambil perancang apa? Saya ambil pil tapi macam nak tukar lain. Iucd / implan yang lebih baik? Help ....

16 Các câu trả lời

hi, saya ambil iucd, mmg dh tahu diri sendiri lupa nk ambil pil, tak nak pening2. lps habis darah beranak tu g check up dr dh tnya, then bincang dgn husband trus ckp nk iucd. pakai utk 5 tahun, tp bila baby first 2 tahun lebih nk prgi mntak dr bukak kan sbb nk no 2. implan kna monitor ad effect ka x. sya x nk sakit dua tiga kali, so iucd je. mula2 pakai ada xselesa lepas sebulan dua ok. bersama pun xrasa apa. berat pon ok je, period ok kdg2 ad la lewat sikit. tp overall puas hati, xpening 😂

Rancang sendiri je sis. If dua2 xda kerjasama iucd je. If tak rajin makan ubat bahaya jgk. If depo xsesuai, implant pun tak. Apa2 pun consult doc n bincang dgn Pasangan. Saya cucuk depo, dr Lepas bersalin, Anak nak masuk 7bulan ni, darah xBerhenti if da stop cucuk. Menyesal pun ada jgk. Consult doc pun mcm xda harapan If Dieorg bagi ubat pun akan dtg Balik Bila stop mkn ubat. So kne Tgu Dia stop sndri

1y trước

susah gak depo saya ambik je ubt kt nurse tpi xmkn rncng sdri

perancang ni lain badan lain toleransi nya. better awak consult dgn doktor dulu, selalu dia akan tanya few soalan sebelum suggest kan yg sesuai. saya guna implanon yg masuk dlm lengan tu, psang kat private dalam 7 ratus lebih tapi tahan 3 tahun. sejenis org macam sy yg selalu lupa/ malas nak fikir pegi appt lagi boleh la ambik😉

sy guna iud...slamat pun slmat janji kena rajin check tali masih di posisi yg sama ..sya sllu suruh suami yg buat tlg check if msih ditmpt sma..nak check sndri pun ok no prob ..prancang lain tak ngam kat sy so amik iud je .

1y trước

cuci tangan bersih2 pastu dduk mencangkung dan guna jari tengah utk masuk ke dlam vaginal kena cucuk smpai rasa tali tu.. if boleh rasa mknya msih di tmpt sama tp if panjang ataupun tk rsa brmkna dh pindah posisi dn kena bawa ke klinik spya dktr ubah posisi .. klau nak check dari scan pon bleh juga ..sy kdg2 klau suami tkde di rmh sbb outstation sy pegi klinik scan nak tgok posisi iud 👍🏻 klau nak scan tgok seeloknya selepas 10 hari period tak silap

sy cucuk depo tiap 3 bulan,ada yg naik berat badan depends dgn hormones org tu. but for me,sy masih maintain je. baby dh nk 6 bulan dah 🤭

ade bajet boleh go for implan. around rm500 dkt lppkn. kalau kekurangan bajet boleh amek iud dkt kk dulu sementara kumpul bajet utk implan.

sya pkai IUD Alhamdulillah priod ok tiap bln dtg n jarak ank pun 3thn skrg prgnt ank second bby IUD sya pkai utk 3thn

1y trước

iyeee btul

lain org lain keserasian sis.. blh discuss dgn doktor dulu utk nilai tahap kesihatan sblm pakai perancang ni

rancang sendiri. tapi mesti ada kerjasama dri suami juga. saya anak dah 3 tahun baru plan utk 2nd baby

1y trước

guna kondom,suami buang luar Dan selalu monitor waktu subur awak. jangan bersama time tgh subur

Saya inject depo setiap 3 bulan. So far macam ok je. Baby dah 7 bulan

1y trước

owhhh kira tak sesuai lah ya. okay2 terima kasih. nnti nak try tanya dr. saya taknak amik pil sbb risau lupa 😅