G6pd

Hi semua.. Nak tanya g6pd tu mmg dh dketahui ke masa bayi lahir? Sebab saya nak ambil milk booster, dalam tu ada kandungan kacang soya.. Saya baca info kata bayi g6pd alah dgn soya

15 Các câu trả lời

Puan tolong rujuk kepada doktor kalau baby ada G6PD ni . Selalunya baby newborn G6PD tak boleh kena dengan yuyi oil dan baby oil . Apa2 refer kepada doktor . Kalau terpakai ke apa ke darah dia akan pecah . So dia akan jadi sesak nafas mcm tu . Breast feeding selalu nya ada pantang2 nya kalau nak bagi dkt baby G6PD . selalu mommy yg ada baby G6PD dia tak bagi breast feeding .

Saya xsure plok kalu baby g6pd blh diketahui sebelum kelahiran..Normally, selepas baby dilahirkan, akan diambil sampel darah tuk test ujian2 tersebut, sekiranya baby tu g6pd,mmg diperlukan penjagaan yang betul..xblh ambik sebarangan makanan yg blh trigger g6pd tersebut termasuk ibu (sekiranya menyusu)..lgpun g6pd ada level2 nya..

Saya anak sulung ada g6pd..anak perempuan..lps bersalin doktor masukkan ke wad kanak2..5 hr jgk la saya berkampung kat wad kanak2 tu..nasib baik ada katil kosong..dengan kena jaudice nya..sampai skrg kena pantau mknan,ubatan dia..skrg anak dah 16 tahun..

G6pd doc akn bgtau lps bby lahir..asenye kcg soya xde mslh pd bby yg ade g6pd..ank slung sy ade g6pd.ank yg ade g6pd alah pd kacang parang,ubt nyamuk lingkar,nila,ubt gegat n ade sesetengah alahan lain lg..cube google psl g6pd .

dr akan bgtau..klu ank ada g6pd, nnti kena tahan ward 5hari kalau bsalin spital gomen.. sy ank ptma g6pd, mmg sedih skit la sb tau msa nk dschrge, igt blh dschrge rupanya xblh sb msa tu bru tau ank g6pd

nephew saya ada G6PD. before this kakak2 saya takda yang lahirkan baby boy this is the first one. rupanya baru tahu ada genetik G6PD dari ayah saya n Kakak saya pembawa. kena pantang banyak benda juga.

Selalu mye g6pd nie lepas baby dilahirkan baru tahu sebab dieorg check dari sampel darah tali pusat baby sb dulu sy keje makmal selalu dpt sampel baby y g6pd cam tu lah checknye 🤗

G6pd bby xbo mkn kacang parang.ank saya pernah warded coz tmakan kcg parang..hb jd low,jd perlu msuk darah..Alhmdlh,skrg dh besar dan sihat..

Yup, masa baby lahir tu doctor dah check baby ade g6pd x. Dlm buku baby tu pun ade tulis baby ade g6pd x

ye. dorg akan inform. lagipun ada dlm buku baby ke buku pink dah lupa. dorg akan tick kalau baby g6pd ke tak.

4y trước

Okk... Tq👍☺️