BAJET UNTUK FIRST BABY

Hi semua, nak tanya berapa budget yg korang sediakan untuk first baby ya?

10 Các câu trả lời

Saya pun first baby... Alhamdulillah barang baby dan ibu sy habis RM500 je...1k lg spare utk bayaran hospital dan urutan2 berpantang nanti...in Shaa Allah ada lebih byk lg... paling penting ikut bajet poket kita jgn ikut bajet poket orang lain...klu ikut poket org lain, nnti lebih bajet😅... beli yg penting untuk nk beranak dan berpantang nnti je, lain2 nanti baby dah ada depan mata baru nampak apa lg yg nak tambah.. lgpun bby cepat membesar, ada barang yg pakai skejap je, dan ada brg mungkin xpakai atau x sesuai utk dia...jdi membelilah dgn bijak☺️

Trust me don’t go for everything new. Go through carousell and you’ll actually find good stuffs. Especially yang besar besar. Like babycot, carrier/carseat, stroller. Jimat banyak. I got mine mostly from carousell, semua in good condition bcs yang seller ramai jual bcs baby dah outgrow the items. Meaning their kids were born during pandemic. Tak sempat pun diorang keluar jalan jalan naik stroller etc. Boleh tanya diorang beli tahun bila semua then you can agak agak sendiri dah barang beli masa pandemic. Rarely used. Good catch 👍🏻

Bila kndungan masuk 6bulan sy start survey dan research barang penting utk anak dalam 200-250 mcm tu setiap bulan saya beli barang baby. Tu pun fully beli dkt online, lazada & shopee. More to lazada laa. Alhamdulillah slowly cukup dh sikit barang anak. Kandungan baru nk masuk 8 bulan.

Saya awal haritu konon bajet 1k je utk semua ibu anak, siap dh add to cart dlm shoope. sekarang em entahla dah berapa 😂 haritu pergi expo beli barang besar je dh 1k lbh, em sedapkan hati “kita hanya mampu merancang”

2nd baby ni pun dah belanja 1k.. belum masuk urut, makanan masa pantang nanti.. kalau anak 1st mesti lebih dari 1k.. barang2 baby skrg mahal.. takut tgk harga 😓😓

1k je utk brg baby & mommy 😅 beli brg baby asal ada je dulu. nnti beli lgi bila baby dh lahir

saya sampai 5 - 6k ada la selit2 sikit barang mommies bukan semuanya barang baby

Kalau ada bajet 1-2k, buat list budget 1-2k. No need brg2 yg berjenama pun.

sama..sedar x sedar dah blnja almost 2k tupun x lengkap lagi

2-3k utk persiapan baby