Jaundice tinggi

Hi semua. mcm mana ya nk buat kalau kuning anak masih tinggi hari ke 12. harini bacaan 228😭 kalau 257 ke atas kena masuk wad duduk bawah lampu. tolonggg saya dh buntu. anak minum susu badan saja dan saya tak ada ambik jamu lada hitam halia semua benda panas saya tak ambil demi anak sihat. berak kencing semua ok tapi masih tak turun🥲#firsttimemom

8 Các câu trả lời

Mcmana kuning anak sis skg? Sy anak sulung dgn kedua dulu x smpai 5 hari dh x ada kuning, time tu sy makan semua lauk berhalia.. sy amalkan minum susu kambing then direct BF anak sy lps sy minum. Yg sekarang anak ke tiga pula prolong jaundice. Dh lebih 3 minggu still turun naik 100 ke 200 ke 100 turun naik turun naik bacaan kuning. Pdhl kuat menyusu 😂 dan lebih bambam banding anak sulung dgn kedua dulu huhu Kot ada blh share petua lain 🥲 Mcm2 dh try mandikan dgn daun kelor, mandi daun dukung anak, mandi labu, mandi betik muda, sekarang mandikan dgn serum mandian kuning husband beli dkt kedai2 jual jamu Dan sy sdiri pun sma mcm sis mknn berunsur panas, herba dan jamu pun sy lgsg x ambil demi baby 🥲. Sy minum susu kambing jg hari2. Even x menjadi sy minum susu kambing, sy ttp minum sbb sedap banding susu lembu haha Moga baby2 kita dh tak ada mslh kuning lagi la next appointment nanti. Aamiin 🤲🏻🤲🏻🤲🏻

2y trước

skrg saya xtahu bacaan dia. last cek 189. esoknya dh hari ke 14 kena ambik darah kt tgn cek fungsi hati. 11/10 ni baru keluar result sama ada normal atau tak. buat masa skrg mak saya bg anak mandi air daun kucai selang seli dgn air herba cina. harap turun la😭

sy xpasti lah orang lain, sbb lain org lain penerimaan nye.. mase anak 1st dulu sy makan anggur hitam, tp bukan dlm quantity yang banyak.. sy ambik qty ganjil, selawat dan makan.. niatkan utk trunkan jaundice anak.. kemudian susukan anak sekerap yang mungkin.. sy buat cmtu, cepat jaundice anak sy turun.. try n error je sis... mommies kuat ya jgn stress2...

2y trước

anggur hitam ye okay saya try makan. terima kasih tips mommy❤️

mengikut pengalaman saya, topup fm. tapi kalau tak mau anak nipple confuse, boleh bagi guna cup/syringe. sbb fully bf ni normally anak jarang membuang melainkan kerap kencing. or boleh try mandikan dgn air daun kucai.

2y trước

saya dah try mcm2 susu fm semua anak tolak. mungkin sbb dia dah sedap susu badan dia xnk lgsung mana2 fm

Anak saya pun kuning tinggi, 2 kali warded. Doktor suggest bagi susu badan kerap and bagi susu formula. Kene jarak 2 jam. Saya try susu dupro, memang banyak kali berak. Alhamdulillah, kuning makin lama makin menurun

2y trước

puting botol ngam tak? kadang puting pun boleh buat baby muntah. Susu kene try and error, apa apa pun semoga dipermudahkan urusan sis 💪

cari akar bakawali..sapukn pda tapak kaki baby..insyallah kuning akn semakin menurun..

2y trước

okay baik mommy. terima kasih tips 🥰

Ibu minum susu kambing & susukn ank

2y trước

alamakk susu kambing walaupun x lalu ku relakan juga demi anak😭 terima kasih mommy tipsnya ❤️

Skrg mcm mana kuning ank ok ke?

2y trước

skrg saya tak tahu bacaan berapa. last cek 189. esoknya ambik darah kt tgn utk cek fungsi hati dia normal atau tak. 11/10 baru result darah keluar. saya tekan kulit kt dada dia still ada kuning tp dh x berapa terang. mata putih dah x kuning

Bagi susu fm

2y trước

anak tolak susu fm mungkin dia dh sedap susu badan