On duphaston sampai 2nd trimester

Hi semua, maaf nak tanya. Ada tak mommies kat sini yg on duphaston sampai 16 weeks? Doc O&G kat hospital swasta suggestkan saya makan sampai 16 weeks sebab saya dah pernah ada history gugur 2 kali & masa dapat tahu pregnant haritu, saya ada spotting sikit. Alhamdulillah skrg dah takda bleeding ke apa. Cuma saya agak risau bila nak stop duphaston, tapi harap semua baik baik saja🤲🏻Sebab kalau nak memandai makan sampai untuk masa yg lama sikit pun risau jugak overdosed ke apa, sebab doc suruh sampai 16 weeks je kan

8 Các câu trả lời

sy penah on ubat lg kuat dri duphaston smpai 32week. nama ubat tu utrogestan. sbb sy bleeding byk kali. alhamdulillah xde pape pon tu pn memandai2 stop sendiri sbb dh malas nk mkn. sbb masa tu prgnt twin. doctor nk suh amek smpai 34week tak silap. xde pape pn insyaaAllah. ikut nasihat doctor je. 2nd prgncy pn sama sy bleeding jgk tp on duphaston 2 ke 3 mgu je sbb bleeding dh stop. masa tu week 6 smpai week 9. alhamdulillah skrg dh week 17.

ikut arahan doktor ya. cervical insufficiency atau rahim lemah selalunya akan buat keguguran 2nd trimester, bukan first trimester. sebab tu doktor suruh continue sampai 2nd trimester. nanti kalau dah nak habis ubat jangan lupa follow up dengan doktor untuk continue atau tak ubat tu. moga selamat semuanya sis

8mo trước

alhamdulillah. sama mcm kak ipar sy, pernah keguguran 20w. lepas tu alhamdulillah dia dapat lagi 2 baby boy dah, skrg anak dia kat dunia ni 5 orang. inshaAllah boleh selamat semuanya. moga Allah jaga, ameen 🌻💜

Sama mcm sy. Dah 3x gugur brturut2. Lpas tau prgnant ke4 ni sy on duphaston dr 5week lg. Dktor kt hosptal sy checkkup sy kena on duphaston smpai 20week. Skrg sy 19week. Sis ikut je arahan dktr. InsyaAllah semua selamat smpai bersalin 😍

8mo trước

Saya pun on duphaston terus masa dapat tahu pregnant, doc suruh makan 3x sehari. Tapi esok start off duphaston dah, semoga semua nya sihat & selamat sampai bersalin🥰🤲🏻

Sy on progestron & duspahton sampai 16w. Dari 4w tak silap. After 16w everything okay. Dan dinding rahim tebal dgn elok. Tp yang penting. Ubat DHA , calcium pun elok untuk menyokong tumbuh besaran bayi dlm kandungan

8mo trước

Alhamdulillah syukur🤲🏻 First day masa stop duphaston haritu agak risau jugak sebab dari 4 weeks kita dah makan duphaston kan. Saya pun doc suruh consume calcium & vit D jugak. Last scan masa tvs scan pun, doc check dinding rahim dah tebal & cervical lenght pun normal. Sebab masa awal pregnancy haritu, dinding rahim saya agak nipis. Tapi bila doc cakap mcmtu, saya jadi lega🥹

Ikut je arahan doktor. Tenangkan diri lawan trauma keguguran. Doa mudahan Allah gantikan kehilangan (keguguran) dgn yg lebih baik drpd sisi-NYA.

8mo trước

Sama. Amin..

samala... sy pun makan duphaston awal2 dulu smpai 16w.. awak ikut je apa dr kata .. tuk kebaikan juga.. skrg sy dh 20w

8mo trước

Thankyou sis, saya ingat saya nak extend makan duphaston sampai 20 weeks+ tapi doc sendiri yg suruh stop masa 16 weeks. Skrg dah nak masuk 18 weeks, semoga semuanya sihat & selamat sampai bersalin🤲🏻

follow je instructions doctor sis. selain tu kerapkan senaman kegels . bagus utk kuatkan otot pelvic .

8mo trước

Betul tu, nak memandai extend makan ubat pun risau jugak. Takkan lah doc sesaje suruh stop, takpa lah saya just positive thinking & doa banyak banyak🤲🏻🥰Thankyou sis for your advise, saya pun ada baca tentang senaman kegel tu, nanti saya try buat kat rumah hehe

Sy skrg 20 weeks dan pernah gugur 2x.doc o&G suggest makan duphaston sampai 28 weeks

8mo trước

Oh yeke sis? Lain orang lain pulak kan doc bagi opinion. Saya pun kalau ikutkan nak makan je sampai 20 weeks ke atas tapi doc cakap dah boleh stop dah, ikut je lah😅