early pregnancy

Hi semua, kalau nk ikutkan last period harini dah 10w2d, tapi tadi scan 6w5d pulak. doc kata perkembangan janin tak serupa mcm usia kehamilan. rasa sedih dgr bila doc ckp janin tak growth and possible kena gugurkan kalau next 2weeks scan takde perubahan. ada mommies yg pernah experience mcm ni tak? share plis 🥺😭

early pregnancy
15 Các câu trả lời

ni kisah yg sy lalui skrg, awak jgn risau, positif ja folic acid n susu better jgn skip.. klw kes sy sy spotting n bleeding dah sebulan cuma dlm sebulan bleeding teruk 4x... life sy cuma bring g toilet n bngn mkn ja lg pun sy suri rumah.. 😁 saya first scan dkt hosp sbb bleeding 6w5d tp masa tu baby 4w5d masa tu degupan jantung dah ad, dokter ckp jangan risau cuma rest dan dpt ubat duphaston saya risau blik hospital bli susu enfamana tu RM59 mnum hari² second scan hosp juga sbb bleeding kli kedua klu ikutkan 7w5d tapi bila scan 7w4d alhamdullilah baby hampir nk sma dgn last period cuma kurang sehari je n dokter ckp baby ok third scan dh kurang mnum susu sbb x lalu tp paksa n mnum slg shri scan dkt swasta sbb bleeding kli ketiga malas nak g hospital scan tngok keadaan ok ke x sbb before ok, jd sy yakin ni pun ok g scan kalau ikutkan 8w3d tapi scan 8w dpt ubat duphaston lg. next masa ni 👇🏻da x boleh minum susu sbb bila mnum muntah jadi sy stop mnum 2w... kali ke-4 scan semalam sbb bleeding lg pergi klinik swasta je scan ikut kan 10w3d semalam scan bru 8w5d baby dokter tu ckp baby masih ok banyakan rehat klw blh baring je.. maybe sy stop susu 2w baby lambat besar.. so sy decide paksa minum susu juga khamis depan sy ada app dgn hospital hope ada perubahan.. klw ada perubahan saya update... tapi buat masa skrg awak try mnum susu ikhtiar cara tu dulu mna tahu rezeki berpihak kepada awk.. terpulang atas diri sdri.. ni cuma apa yg sy lalui n sy ikhtiar dan banyakan doa...

3y trước

amin.. tq awk 🥰

Pengalaman saya 3bulan lepas.. (prgnancy kali ke-2) sepatutnya baby dah 8w tapi bila scan 6w ja.. doc ckp baby tak growth.. doc bg masa 2w utk pantau kalau2 baby growth…n masa 6w tue sy bleeding mcm spotting tu 2minggu non stop.. time tu pikir mcm2 kejap +ve kejap -ve 😔 tapi Allah lagi syg dia.. tkdak rezeki.. tunggu hampir 3w jatuh sendiri.. alhmdllh lepas 3bulan Allah gantikan yg baru, skrg usia kandungan 10w.. moga kandungan kali nie bertahan sampai kelahiran.. aaminn Jgn sedih sis kalau takdak rezeki.. allah lagi mengetahui..mungkin kalau baby bertahan, nnt lahir tak sihat,kita hanya bersangka baik..inshlallah kalau takdak rezeki kali nie, allah gantikan yg lebih baik🤲🏼😇 Sy doakan urusan sis dipermudahkan

saya pun mcmtu jugak. saya bunting pelamin, time 6 minggu bleeding pegi terus swasta scan doktor ckp mungkin tu cuma spotting. lepastu 12 minggu saya buat buku pink,scan doktor ckp baby xmcm 12 mnggu tp mcm 8minggu, doktor suruh fikir positif mungkin persenyawaan lambat. esoknya bangun pagi kencing xlawas,sakit dekat bahagian ari ari, bleeding pergi klinik baby msih ade heartbeat, doktor bg ubat kuatkan rahim. malam tu tumpah darah banyak sangat pergi hosp doktor ckp baby dh xd. lepas 3 kali period alhamdulillah Allah hadirkan rezeki dlm rahim skrg bru 6 minggu. doa banyak banyak ye sis,semoga dipermudahkan. sentiasa positif dengan Allah 😊

sy period x teratur..ikut LMP dah 8w,scan baru 4w plus,doc sy pun ckp mcm doc awk,sedih gila..tapi sy yakin sbb sy tahu period irregular..time 6w sy ada spotting,sy terus pergi jumpa gynae di KPJ,start duphaston and injection kuat rahim..6w tu dah ada heartbeat..doc pakar pun ckp jgn risau pasal growth baby ,lmp dan scan,scan lebih accurate..awk jaga diri,and bykkan rehat..folic acid jgn skip,kalau boleh pergi dapatkan 2nd opinion.

1st pregnancy Saya dulu, smpai 13w scan tp Tak nampak baby.. last2 doc cakap kantung kosong, trpaksa gugurkan.. lepas 2 tahun, alhamdulillah sekarang pregnancy ke 2, dah 19w.. sabar ya sis, rezeki masing2.. Allah tahu apa yg trbaik untuk Kita ...

Kalau period jenis tak teratur atau tak sure bila waktu subur, normal je kalau usia kandungan tak sama dgn ikut tarikh last period. Kadang2 tak tahu bila dia lekat. Macam anak 1st sy dulu beza sebulan dgn tarikh last period.

saya pun macam ni. scan 6w. tapi kalau ikutkan period dh 8w. doktor pun kata tak membesar. kalau bleeding terus dtg balik check. sy pikir positive je. InsyaAllah takde pape. harap baby saya membesar dengan baik. ttc 1year 5 bulan

sy pernah mcm tu 3 tahun lepas....bby xnk membesar, so xdpt diselamtkn..hanya Allah yg tau waktu tu perasaan sy..belasan tahun sy tggu..

Sis jaga diri elok2 insyallah..mmg biasa cm tu sy sm je cm sis Alhamdulilah dh 3 bulan skrg

normal je, mkn mknan berkhasiat, ambil vitamin, dan jaga emosi. Jaga diri.