HB LOW 10.7 JADI 8.9

Hi semua. Harini saya ada checkup baby 25weeks. Bulan lepas HB saya 10.7 tapi harini drop 8.9. Saya ada try amalkan susu kambing (calla milk) tapi lepas dah consume 2 kotak, HB drop mendadak. Berat saya pun dari 43 jadi 49 dah. Doctor risau saya GDM sebab glukosa dan kencing kotor tak berkurang dari last month. Ada apa apa solution tak? 🥲

12 Các câu trả lời

Cara sy rawat HB Low. Sy pernah hb drop. Cara sy, sy banyakkan makan buah² contoh buah jambu Batu, buah Oren dn lain². Lepastu, sy lebihkan makan ayam, daging, kerang, udang, sotong, hati ayam. Lebihkan makan sayur. Minum susu full cream shj yg dibenarkan. Nurse dgn doktor tempat sy tak sarankan utk minum susu lain selain full cream, contohnya susu ibu mengandung, susu kambing. Selain minum susu, mommy jugak boleh banyakkan minum jus buah. Makan ubat zincofer 2 biji setiap malam sebelum tidur, makan ubat Tu dgn air sunquick kosong tanpa gula. Dalam 2 minggu sy amal pemakanan macam tu. Dalam 2 minggu tu jugak hb sy dari 10.7, Naik 12.6. Mommy boleh cuba cara ni iyaa. Semoga dipermudahkan. 😊 Cara sy rawat kencing kotor. Doktor tempat sy sarankan minum air barli tanpa gula. Sekiranya tak boleh minum air kosong banyak. Pagi sebelum checkup, sy minum air masak banyak, nak elakkan kencing kotor atau ada protein dalam air kencing. Kurangkan minum air mcm air milo. Sbb boleh dapat kencing kotor. Sy pun suka minum milo masa preggy ni hehe. Tapi sy elak minum milo sehari dua bila nak checkup, takut sangkut time cek air kencing. 🤭

2y trước

Terima kasih atas perkongsian , saya alami perkara yang sama utk 2 kali check up baru2 ni.

𝐜𝐮𝐛𝐚 𝐭𝐫𝐲 𝐦𝐧𝐮𝐦 𝐡𝐨𝐫𝐥𝐢𝐜𝐤.. 𝐞𝐥𝐚𝐤 𝐦𝐧𝐮𝐦 𝐭𝐞𝐡, 𝐤𝐨𝐩𝐢.. 𝐬𝐲 𝐩𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭 𝐭𝐞𝐡, 𝐭𝐩 𝐬𝐣𝐚𝐤 𝐭𝐡𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐧𝐚𝐧𝐭, 𝐦𝐦𝐠 𝐭𝐧𝐠𝐠𝐥 𝐝𝐚 𝐭𝐞𝐡 𝐭𝐮.. 𝐬𝐛𝐥𝐦 𝐧𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐲 𝐬𝐲 𝐛𝐞𝐝𝐚𝐥 𝐣𝐞 𝐭𝐞𝐡 𝐭𝐮 𝐦𝐦𝐠 𝐲𝐞𝐬 𝐡𝐛 𝐬𝐲 𝐩𝐛𝐥𝐞𝐦 𝐬𝐠𝐭2... 𝐬𝐤𝐫𝐠 𝐡𝐛 11 𝐦𝐜𝐦 𝐭𝐮.. 𝐦𝐬𝐡 𝐦𝐞𝐧𝐜𝐮𝐛𝐚 𝐮𝐭𝐤 𝐧𝐚𝐢𝐤 𝐤𝐧 𝐥𝐠 𝐡𝐛 𝐧𝐢𝐞..

Sis cuba amalkan makan real foods. Jambu batu, orange navel & boleh Google lagi makanan yg membantu utk naikkan hb. Kalau boleh elakkan produk mcm ni sbbnya tak semua badan serasi. Saya dulu pun pernah nk cuba, tapi baca review ada org kata ada yg tak serasi. Tak membantu utk naikkan hb. Saya jadikan jambu batu & orange sebagai snacking saya, makan sejuk² simpan dlm peti. Susu saya minum susu kambing hi goat. So far hb maintain 14, kalau drop pun tak sampai bawah 12. Berkenaan dgn kencing kotor, saya amalkan minum air barli tanpa gula rebus dgn daun pandan. Seminggu paling kurang 2x saya minum. Air kosong pun kena kerap minum juga tau 😊

Sis, try stop dlu kalau susu tu, takut tak sesuai, ambil buah2 fresh, pati2 pun kurangkan. Saya amik buah fresh2, mcm delima jambu oren, hari2 makan, salah satu, Alhamdullilah hb okey dri buka buku smpai la skrg 24w, masih 13 hb sya.Kalau nk amik air kdg sya bncuh pati buah delima yg amway punya ja, caffien jgn minum. bnyakkan mkan bayam, Insyallah try laa. Kurma n kismis kekacang jadikan snek, sya susu pulak kurang sbb tak gemar, kdg2 je minum tu pun coklat je. tapi nurse pesan kalau amik berperisa had kan tkut kndungan gula tu tinggi.

stop minum calla milk tu. nak minum susu better cari yg di farmasi. similac, amnum, frisomum semua tu mmg terbukti baik dan rendah gula. utk hb tu lebihkan sayuran, daging, kerang. elak segala jenis makanan dgn gula tambahan. kalau perlu, dan cuba tanya dulu atas saranan doktor, boleh ke ambil double dose vitamin dari kk utk tinggikan dose iron. sbb dulu saya rendah sgt, dr suruh ambil 2 biji utk sementara waktu dan hb saya naik. TAPI penting untuk consult dr dulu

Awak, saya pun consume calla milk. Dari hb 12 drop pergi 10.8. Lepas tu terus saya stop consume. Berat naik 2kg 2minggu. Kiranya sebulan naik 4kg. Terus dr suruh check tekanan darah selang sehari. Lepas saya stop, makan macam biasa naik 500g je berat. Tak tahu la sebab consume Calla milk tu ke atau sebab lain. Saya pun kencing kotor. 2+ kena minum air masak banyak banyak. Kurangkan manis tu je cara dia.

masa haritu hb saya low drop tp 10.7.. 2weeks bfre checkup saya makan hati ayam bayam , consume Iberet & minum sunquick oren shj..& checkup syukur hb naik 11.7..plg mujarab klu makan ubat minum air sunquick oren @ jus buahan2 spt jambu batu dragon fruit&orange

Saya HB dari 11.4 naik 12.9 saya amalkan makan buah2an,sayur2 hijau...zincofer memang saya makan xskip.. Kencing kotor memang kena banyak minum air masak je,kalau boleh tinggalkan air manis,caffein tu lg boleh takyah minum.. Tapi tu cara saya la😊

Minum susu kambing saje x boleh jgk, ubat iron tu istiqamah mkn x? 😁 klu dh mkn contoh brand zincofer, try tnya nurse boleh tukar brand lain? Kot2 membantu 😁

mnum air bnyk sis tuk hilangkan kencing kotor mnum ubat dgn air sunquick masam dan mkn daging stop dlu mnum milo,nescafe,kopi,teh,air coklat