Sembelit Berak berdarah selepas bersalin

Hi semua, assalamualaikum. Saya dah 3 bulan 10 hari bersalin, Lepas bersalin saya memang alami sembelit smpai ke hari ni. Minggu ni paling perit sangat, berak sampai berdarah. Normal ke semua ni? Sebelum bersalin tak ada masalah berak langsung. Adakah ia akan kembali normal balik ke akan berlanjutan sembelit ni. 😭😭😭😭😭😭 saya first mom jadi sya tak tahu ini normal ke tak.. #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #ingintahu #needhelp

11 Các câu trả lời

Saya ada pengalaman Buasir Masa umur 19. Alhamdulillah sekarang first pregnant dah masuk 31 minggu sentiasa lawas membuang tapi still ada trauma. Sepanjang pregnant saya amalkan makan buah Buahan dan minum air Milo ais untuk bagi lawas. Masa saya kena buasir saya minum jus Kunyit hitam alhamdulillah serasi sis boleh sesuka FB untuk beli.

Sy macam awak, sy mmg minum banyak air suam. Air suam je nampak perbezaannya, biar lah bnyk kali gi toilet. Sy mnyusu lagi kne bnyk minum air & buah sayuran.. kurangkan mknn bergoreng, kering, banyakkan sup.. dulu terpaksa buang cangkung kt lantai sampai menangis.. boleh pkai enema kalau perlu.. tapi sejak amal air suam banyak perubahan

sy pon sembelit smp 3bln lebih.. mkn lactul, mnum air byk 3l, mkn sayur hijau xjln.. siap mkn ubat sembelit jenis pil tu tp yg tu skli dua je.. bile da 3hr xberak mmg risau sgt2 sembelit.. bile mkn buah naga n epal korea yg besar tu bru jln.. trauma jd nye.. lps da masuk ofis la elok je plak pastu 😂

tak normal sis klu smpi bdarah2 tu.. Klu sembelit biasa pun x normal lg2 klu bpanjangan.. peg la klinik klu rse was2 tu... check blek diet mkn sis.. syur, buah, air kosg... sye klu mnum susu/prebiotik memg laju je ke tandas..

betul awak. kalau tak berak 2 hari jadi seram. Tiba time nak berak hari ke-3 tu redha jelah punggung rasa macam nak terkoyak. sakit yang teramat. dengan keluar darahnya lagi. anak dah 3 bulan tak elok2 lagi buasir saya.hmmmm

selalu time before bersalin sy dh standby phytonatal nona roguy untuk bg lawas and lembutkn najis. awak try consume sunquick ke or any food yg awak rasa boleh induce for lembutkn najis

Tak normal, rujuk pada doktor. Jika ada ambil jamu , herba, supplements, stop dulu. Minum air kosong secukupnya. Buat senaman kegel dan brisk walk Amal pemakanan suku-suku separuh.

sy pernah dulu sampai 2 bulan berak sampai berdarah sebab teran najis ,jumpa doctor sebab hormon xstabil lagi,mnum lactul utk lembutkan najis,minum cukup air ya.

tak normal klu ada darah. sy lepas bersalin, terus minta ubat sembelit kat klinik. sy minum ubat tu bila perlu. lagi satu, sy bykkan minum air & sayur hijau.

pada saya x normal tu..krna rujuk doctor tu sis..lg 1,dalam tempoh berpantang pun krna amalkn pemakanan yg sht dan seimbang..